• Utanför den judiska butiken. Foto: Eva Brännman/Sveriges Radio

  För sex månader sedan den 7 januari började terrorattentaten i Paris. På onsdagen mot satirtidningen Charlie Hebdo och på fredagen, två dagar senare, attentatet mot en judisk butik då kunder togs som gisslan. Sedan dess har en ny övervakningslag nyligen trätt i kraft och militärer står utanför synagogor, moskéer och andra känsliga byggnader dygnet runt. Ekots utsända i Paris, Eva Brännman, rapporterar.

 • Om tillhörighet, terror och tro i en skakad fransk republik. Tre månader efter attackerna i Paris brottas fransmännen med svåra frågor om religion och identitet. Hör röster från Clichy-sous-Bois tio år efter upploppen, från en högstadieskola i Beauvais om hur utbildning bäst formar goda medborgare, och från Place de la Republique om vem som egentligen är Charlie i dagens Frankrike.
 • Stockholms stora synagoga. Foto: Magnus Wennerberg / Sveriges Radio.

  Förra lördagen samlades mer än 1 000 personer vid Oslos synagoga, för att visa stöd för judarna efter den senaste tidens terrordåd i Köpenhamn och Paris. Idag sker en manifestation i Stockholm. Tanken är att de närvarande ska ta varandra i händerna och bilda en ring runt den stora synagogan. Studio Ett:s reporter Eva Brännman är på plats. Hon samtalar med Petra Kahn Nord, generalsekreterare för judiska ungdomsförbundet och Gül Alci, en av initiativtagarna till manifestationen.

 • Rabbinen Clement Romy vid begravningsplatsen Givat Shaul där de fyra franska judarna som mördades i kosherbutiken i Paris ligger begravda. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio.

  Sedan de antisemitiska attackerna i Danmark och Frankrike har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sagt att alla judar är välkomna till Israel. Siffror från judiska organisationer visar att runt 7 000 franska judar flyttade till Israel förra året. Ännu fler franska judar väntas flytta i år. Vår ungkorrespondent har träffat unga fransmän i Tel Aviv som nyligen lämnat Frankrike. Reportage av Paloma Vangpreecha.

 • Explosion utanför butiken i Paris där gisslan hölls. Foto: Gabrielle Chatelain/AFP.

  I Tunisien är sorgen stor i den judiska församlingen som förlorade en av sina medlemmar i terrordåden i Paris i januari. Den 21-årige tunisiern Yoav Hattab var en av de fyra judarna som dödades i kosher-butiken i Vincennes. P1-morgon har träffat hans pappa i Tunis. Reportage av Fanny Härgestam.

 • I Frankrike reagerar många starkt efter händelserna i Köpenhamn. Franske inrikesministern reste snabbt dit och president Hollande har ringt danska premiärministern Thorning-Schmidt för att visa sitt stöd. Det har nu gått fem veckor sedan mardrömsdygnen med terrorattentaten i Paris där 17 personer dödades. Fortfarande råder det högsta säkerhetsläget i Parisområdet och militärer och poliser vaktar många platser. Vardagen är påverkad för många människor. Regeringen visar krafttag mot terrorismen men det kommer kritik mot att metoderna går för långt. Reportage av vår Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon.

 • Tros vara i Syrien.

  En kvinna som syns på en video som släpptes av extremistgruppen Islamiska staten (IS) i veckan kan vara den kvinna som efterlysts av fransk polis i samband med terrordåden i Paris i januari. Det uppger en källa med insyn i utredningen för tv-kanalen CNN.

 • Beatrice Janzon intervjuar

  Paris är inte sig likt efter terrorattentaten för några veckor sedan. Sjutton människor dödades under en tre dagar lång mardröm i den franska huvudstaden. Paris är en av världens mest besökta städer men nu sviker turisterna. Fortfarande råder det högsta säkerhetsläget i Parisområdet med många poliser och militärer ute på gatorna. Reportage av Beatrice Janzon.

 • Efter terrorattentaten i Paris kommer idag nya strategier från EU och Frankrike om hur terrorismen ska bekämpas. EU-kommissionen kommer att arbeta för ett snabbt införande av ett utbyte av flygpassageraruppgifter, dataskydd och en förstärkning av Schengen-samarbetet. Parallellt kommer Frankrike att satsa 425 miljoner Euro på bland annat fler poliser, övervakning av misstänkta terrorister och arbete mot islamistisk radikalisering i franska fängelser. Vilken väg tar Europa och vilka konsekvenser kan dessa strategier få? Hör vår EU-reporter Herman Melzer och Björn Fägersten som forskar på Europeisk säkerhetspolitik både på Utrikespolitiska Institutet och myndigheten SIEPS.