Tallrikar vid en skolmatsbuffé. Foto: Sveriges Radio

Som att äta lunch mitt i trafiken – så mycket bullrar skollunchen

2:10 min

Ljudnivåerna i svenska skolmatsalar är på många håll mycket höga. Sveriges Radio har gjort mätningar på skolor över hela landet och i en fjärdedel av matsalarna kan bullernivåerna jämföras med att äta lunch mitt ute i hård trafik.

#lunchbuller: Diskutera situationen Grafik: Så mycket bullrar matsalen

Sveriges Radios lokala kanaler har besökt 71 skolor och använt ljudnivåmätare för att få en ögonblicksbild av hur det är att äta lunch i skolmatsalen.

Reportrarna har gått runt i matsalen, suttit med eleverna och följt mätaren under tiden - för att se hur det är för eleverna. De mest intensiva 5-10 minuterna har registretats.

På Håstensskolan i Varberg diskuterar eleverna Ella Ingesson, Alvina Karlsson, Lovisa Sjöblom och Lovisa Silversjö, ljudnivåerna över dagens biffstroganoff.

– Det är rätt så högt här och det blir högre och högre ibland.

– Man får överrösta varandra hela tiden för man hör inte vad någon annan säger.

– Man blir ju trött när man hör allt detta, men det är ju tur att man inte har så långa dagar.

På upp till en fjärdedel av de skolor vi besökt når nivåerna upp till 80 decibel (dBA). Det kan jämföras med att jobba i en verkstad eller att äta lunch mitt i trafiken.

Om man skulle jobba i det ljudet hela dagarna skulle man behöva hörselskydd för att inte få hörselskador, men nu handlar det om kortare tider så skador ska det inte vara risk för.

Däremot påverkar ljudnivån eleverna. Maja Kaspersson tycker att det är jobbigt när hon ska tillbaka in på lektionen.

– Då har man lite ont i huvudet, man märker inte det när man är på rasten men när man kommer in på lektionen sen, säger Maja Kaspersson på Håstensskolan.

Ljudnivåerna gör att eleverna inte tar in så mycket som de hade kunnat när de är i skolan, menar Kerstin Persson Waye, professor i arbetsmiljömedicin på Sahlgrenska akademien.

– Det är helt orimligt att ha så här höga ljudnivåer. Det är inte rimligt att barn ska behöva vistas i den här typen av miljöer.

– I en sådan miljö påverkas förmågan till inlärning, de minns sämre vad som har sagts och att sitta och lyssna på något som man nästan bara kan höra leder till en uttröttning, säger Kerstin Persson Waye.

Många skolor jobbar med problemet, men Kerstin Persson Waye hade velat att man gjorde mer och tror att frågan inte prioriteras för att det är barn det handlar om.

– Jag tror tyvärr att det spelar in att det spelar in att man kanske inte värdesätter barns arbetsmiljö lika högt, säger Kerstin Persson Waye, professor i arbetsmiljömedicin på Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista