Matsalen på Furuparkskolan i Luleå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Matsalen på Furuparkskolan i Luleå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Bortkastat med näringsriktig skolmat utan matro

1:35 min

Bullriga skolmatsalar har vi pratat om den här veckan här i P4 Norrbotten. Hög ljudnivå kan vara en orsak till att skolbarn inte får en välbehövlig paus under lunchen och därmed inte heller den näring kroppen behöver.

– I den allmänna debatten pratar vi mycket om näringen i skolmaten men det är bortkastat med näringsriktig skolmat om eleverna ändå inte har matro under skollunchen - eller kanske inte ens kommer dit, menar Maria Lennernäs Wiklund, biträdande professor på avdelningen för hälsa och rehabilitering vid Luleå tekniska universitet, som forskat mycket kring bland annat skollunchens betydelse.

Noel Johansson som går tvåan på Furuparkskolan i Luleå håller med om att det påverkar negativt med mycket ljud i matsalen.

– Det blir svårt att äta, man blir störd, tycker han.

Enligt Maria Lennernäs Wiklund bör det till exempel vara behagligt ljus och ljud i matsalen för att lunchen ska bli bra. Forskning har visat att starka färger gör att man sitter kortare tid.

Hon menar att en dålig matsalsmiljö leder till mer än bara kurr i magen senare under dan.

– Det finns visserligen ingen exakt forskning på det men jag är övertygad om att inlärningen blir försämrad av en stökig miljö. Om man inte äter ordentligt och blir hungrig under eftermiddagarna kan det ju också påverka hälsan på sikt. Vi behöver ju vitaminer och mineraler för att ha både fysisk och psykisk hälsa, säger Maria Lennernäs Wiklund, biträdande professor på avdelningen för hälsa och rehabilitering vid Luleå tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista