Polisen vet identiteten på gärningsmannen i Köpenhamn

1:42 min

Polisen har fastställt identiteten på den man som av allt att döma är gärningsmannen bakom det senaste dygnets terrorattentat i Köpenhamn. Man har också hittat det man tror är vapnet han använt.

Däremot vill polisen av utredningstekniska skäl ännu inte gå ut med vem mannen är.

Vid en presskonferens med Köpenhamnspolisen och den danska säkerhetspolisen PET, berättade PET-chefen Jens Madsen att mannen varit under den danska säkerhetspolisens radar och att han är från Köpenhamn. Man vet däremot inte om han var en hemvändande jihadist.

Polisen säger att motivet till dåden inte är klarlagt, men att man arbetar utifrån tesen att gärningsmannen han kan ha varit inspirerad av attentaten i Paris.

När det gäller huruvida personen som sköts ihjäl tidigt i morse faktiskt är gärningsmannen, så säger man sig vara ganska säker på det, men man betonar att man inte är hundra procent säker.

En av sakerna som polisen nu vill veta är vad mannen gjorde under de cirka 8 timmar som gick mellan attentatet vid mötet på ”Kruttunnan” där en person dog, och attentatet mot synagogan, där ytterligare en person dog.

När det gäller hotnivån i Danmark så säger polisen vid eftermiddagens pressträff att man inte vill gå in i detalj på den, men det finns vissa personer och institutioner som man håller extra koll på.

Vid polisens presskonferens sade man också att det inte finns någonting som tyder på att mannen samarbetat med andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista