Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om minusräntans effekt på näringslivet

Näringsliv och banker har olika syn på effekterna
1:46 min
Minusräntans effekter på företagen. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
Ekonomiekot uppmärsammar två år med negativ ränta. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio

Efter två år med minusränta tonar bransch­organisationen Svenskt Näringsliv ned dess betydelse. Men bankerna har inte samma syn.

– Man hade kanske väntat sig en bättre effekt på investeringarna, men de har inte utvecklats så starkt som man hade hoppats. Tvärtom har investeringarna nu börjat vika ned inom industrin och det beräknas fortsätta också i år, säger Jonas Frycklund som är biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Totalt sett ökar investeringarna i Sverige. Men inom industrin har utvecklingen det senaste året varit motsatt, trots den låga räntan.

Frycklund på Svenskt Näringsliv menar att minusräntan framför allt driver upp investeringarna i bostäder, fastigheter och företagsköp medan produktiva investeringar som nya fabriker och maskiner inte gynnas på samma sätt.

Småföretag har dessutom svårt att få lån när bankerna prioriterar bolån, anser han.

En mer positiv bild ger i stället Jimmy Boumediene som är prognosansvarig på Handelsbanken.

Exporten har till exempel ökat från Sverige under tiden med minusränta.

– Minusräntan har lett till att företagen fått lägre upplåningskostnader, samtidigt har den negativa räntan bidragit till en svagare växelkurs. Det har gynnat svenskt export och gjort den mer konkurrenskraftig på den internationella marknaden, säger Boumediene.

Martin Flodén som är vice Riksbankschef tycker att minusräntan fungerat väl i Sverige. Han jämför med andra länder där de låga räntorna inte gynnat företagen på samma sätt.

– Framför allt inom euroområdet bekymras man över att företagssidan gått väldigt svagt, och där utlåningen till företag har stagnerat och i vissa fall stramats åt. Så har det inte alls sett ut i Sverige, säger Flodén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".