Grafik på minusränta i Danmark.
1 av 2
Foto: Grafik: Sveriges Radio
Danska flaggan (tv) och Morten Bruun Pedersen, seniorekonom på danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet.
2 av 2
Morten Bruun Pedersen seniorekonom på danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet. Foto: Hasse Holmberg/TT, Forbrugerrådet
Minusräntan

Snart kan danskarna få betala för pengar på banken

Jonny Pedersen: Fel med negativ sparränta
2:26 min

I Danmark sänkte centralbanken sin styrränta under noll 2012, som ett av de första länderna i världen. Och här har ränteläget slagit igenom på olika sätt.

Enligt många bedömare kommer vanliga danskar snart att få negativ ränta på sina sparkonton – och alltså betala för att ha pengar på banken.

– Jag tycker inte det ska kosta pengar att ha pengar på banken, säger Else som väntar på tåget på Köpenhamns central. Jonny Pedersen håller med henne. Det är fel med negativ sparränta, bankerna gör ju överskott varje år, säger han.

De får medhåll av Morten Bruun Pedersen, seniorekonom på danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet.

– Det är helt orimligt om man införde det, det går helt emot gängse uppfattning om hur en bank fungerar. Men i ett negativt ränteläge är det mycket som är upp- och ned. Och efter att Jyske bank nyligen sa att de överväger negativ ränta på vanliga danskars sparkonton under 2017, så är det nu bara en tidsfråga innan någon tar första steget, säger Morten Bruun Pedersen.

– De lurpassar på varandra, ingen vill ta första steget för det ger så dålig publicitet. Men så fort någon gör det, så kommer de andra efter, säger han.

Danska centralbanken sänkte sin styrränta under noll sommaren 2012 och med undantag för några månader 2014 har den varit negativ sedan dess.

Just nu ligger den på minus 0,65 procent.

Redan i dag har många företagskunder negativ ränta på sina konton, vilket enligt Bruun Pedersen lett till ekonomiska problem för många företag med stora depositioner.

Ännu märkligare effekt har det danska ränteläget fått för de över 700 bolånetagarna hos danska Realkredit som fick negativ låneränta förra året – och alltså fick pengar tillbaka varje månad.

Dessutom är trenden att danska pensionsfonder börjat ta helt nya typer av risker för att klara avkastningen – och börjat investera i infrastruktur som broar och vindkraftverk säger Morten Bruun Pedersen.

Frågan är då när Danmark kan återgå till ett mer normalt ränteläge. Enligt Morten Juul Pedersen kommer det dröja. Räntan kommer vara negativ åtminstone hela 2017, tror han.

Lyssna på Studio Etts temasändning klockan 15:03

Mer om Minusräntan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".