Bildkollage med en översiktsbild från riksdagen och en bild från Drottninggatan med ett betonglejon och ljus och blommor.
Efter attacken på Drottninggatan har lagförslagen från politikerna varit många. Foto: TT

Terrordåd sätter press på politiken

Terrorn och politiken Ekots lördagsintervju
17 min

Efter attacken på Drottninggatan har lagförslagen från politikerna varit många. Hur går det till när politiken tar fram åtgärder efter ett terrordåd?

– Det skapas oerhörda förväntningar på att politiker ska kliva fram och ta ansvar, säger Fredrik Wersäll som tiden efter 11 septemberattackerna 2001 var rättschef på justitiedepartementet och en av dåvarande justitieminister Thomas Bodströms (S) närmsta tjänstemän.

Den gången var det internationella trycket stort, framförallt från USA.

– Jag minns ett möte på departementet där det kom en amerikansk delegation och höll närmast ett husförhör med oss om vilka åtgärder vi skulle vidta. Det var en skrämmande upplevelse.

Han har stor förståelse för att regering och opposition kommer med förslag och talar om i vilken riktning man vill driva politiken, även om flera av de konkreta förslagen i slutändan aldrig kommer att genomföras.

När en man sprängde sig själv på Bryggargatan i Stockholm 2010 upplevde moderaten Christoffer Järkeborn något liknande. Han var då stabschef under justitieminister Beatrice Ask (M).

– När det händer sådana här saker så prioriterar ju regeringar de lagförslag som redan fanns. Men sen så var det också en hel del nya förslag, säger han.

Christoffer Järkeborn tror att det är lättare att genomföra de förslag som redan finns inom säkerhet och terrorbekämpning efter ett dåd. Då har man ofta opinionen och de andra partierna med sig.

Statsvetaren Daniel Nohrstedt har forskat om hur politiska förslag samverkar med kriser.

Han menar att den typen dramatiska kriser ofta ger ett ”möjlighetens fönster” för politiker att föra fram frågor och lösningar de haft sedan tidigare. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".