En kapad lastbil körde i hög vart genom Drottninggatan. Räddningstjänst, ambulans och polis tillsammans på platsen.
Efter terrordådet aktualiserades frågan om bättre samordning under ett terrordåd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MSB: Bättre blåljus-samarbete under pågående terrordåd

Ambulanspersonal ska kunna gå in i hotfulla situationer
2:09 min

Räddningstjänst, polis och ambulanssjukvård ska bli bättre på att agera tillsammans vid eventuella terrorangrepp.

Just nu håller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på att ta fram en nationell vägledning för hur blåljusmyndigheterna kan samordna sig inför situationer av pågående dödligt våld.

– Den kommer att handla om hur man på bästa sätt ska förbereda sig inför en sådan här händelse. Framförallt kommer tonvikten att vara på hur man samverkar mellan aktörerna, säger Mats Berglund, enhetschef på MSB.

Initiativet till den nationella vägledningen har väckts ur de senaste årens terrordåd i bland annat Paris och Bryssel, med lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm som det senaste exemplet.

– Vi ser i vår omvärld att det här blir vanligare och vanligare. Man måste förbereda sig så att man vid en sån här händelse vet vem som gör vad och vad man kan förvänta sig av systerorganisationen, säger Mats Berglund.

Att bemöta en beväpnad angripare är traditionellt sett en uppgift för polisen men om det samtidigt pågår dödligt våld mot civila behöver även räddningstjänsten och ambulanssjukvården gå in i eventuellt hotfulla situationen för att ta hand om sårade.

Därför är det viktigt att man i förväg koordinerat sig och planerat för insatserna, berättar Svante Borg förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar.

– Vi behöver justera på vårt sätt att jobba i detaljer, som i hur vi pratar, till sambandsmöjligheter med radioapparater men också det taktiska uppträdandet.

Insatserna under terrordådet på Drottninggatan visade på ett antal områden som behöver förbättras gällande samverkan mellan blåljusorganisationerna. Ett sådant var hur man kommunicerar mellan organisationerna. 

– Vi har just det här med lägesbildföljning och kommunikation som är otroligt viktiga och svåra punkter. Det behöver vi förbättra. Vi behöver skaffa teknik som vi kan använda mellan respektive myndigheter som är integrerade med varandras system. Det gör att vi inte behöver resa i Stockholmstrafiken under en sån här händelse, säger Erik Widstrand, operativ chef vid Stockholmspolisen.

MSB kommer under året sammanställa de erfarenheter som finns av samplanering och övningar mellan blåljusorganisationerna runt om i landet och räknar med att presentera vägledningen innan årets slut.

– Slutprodukten kommer säkerligen bestå av flera saker, det kommer vara tryckt material och seminarier, ett batteri av produkter som kommer på den här vägledningen, säger Mats Berglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".