Akilov Drottninggatan
Akilov ska enligt den rättspsykiatriska undersökningen inte ha lidit av någon allvarlig psykisk sjukdom vid attentatet. Foto: Tomas Oneborg/TT & Polisen

Stockholmsterroristen kan ha fått stöd vid attacken

"Akilov hade en stark extremistisk förankring"
1:53 min

Det är mycket troligt att terrormisstänkta Rakhmat Akilov åtminstone fick mentalt stöd inför attentatet i Stockholm. Det säger terrorforskaren Nico Prucha efter att ha tagit del av Ekots granskning.

– Jag kan inte säga om Rakhmat Akilov hade några fysiska medhjälpare till attacken. Men tittar man på vad som finns online, är det tydligt att Akilov hade en förankring i en extremistisk miljö. Och troligt att han därmed hade, åtminstone, mentalt stöd, säger Nico Prucha.

Han forskar om just sunniextremistisk propaganda online, vid Wiens universitet.

Nico Prucha har fått ta del av Ekots granskning, och analyserat delar av materialet.

Det handlar framför allt om ett extremistiskt nätverk som den misstänkta Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov kan kopplas till på en rysk sociala medier-sajt.

Där delas våldsbejakande islamistisk propaganda på uzbekiska, och det finns länkar till en uzbekisk extremistisk träningssajt.

Som Ekot rapporterat tidigare leder också spåren till en terrorefterlyst ledare för en uzbekisk islamistgrupp.

Om Akilov sedan kommunicerade med extremisterna i nätverket, är inget som Ekot kan se. Vid flera tillfällen hänvisas till slutna chattrum som vi inte kan ta del av.

Men uppgifterna är ändå extra relevanta eftersom det fortfarande är en obesvarad fråga om terrormisstänkta Akilov agerade själv, eller hade medhjälpare till attentatet. Det säger bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp.

När Ekot granskar det extremistiska nätverket på sajten, dyker det också upp fler personer som uppger sig bo i Sverige.

De använder alias, och undviker bilder på sig själva.

Men de här personerna borde vara prioriterade att hitta och utreda, tycker Magnus Ranstorp.

– Vem finns där? Vem har han haft kontakt med. Det blir onekligen intressant ur ett utredningsperspektiv.

Mer om Rakhmat Akilov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".