Efter miljöskandalen i Ronneby, där dricksvattnet till tusentals människor förorenats av brandsläckskum, vill miljöminister Karolina Skog skärpa kemikaliepolitiken.
Det är fortfarande tillåtet med fluorhaltiga brandsläckskum. Förslag om skärpta regler som ska skydda miljön har kritiserats för att vara tandlösa.
På Ronneby kommuns miljökontor minns miljö- och hälsoskyddsinspektör Magnus Olofsson mycket väl det där telefonsamtalet han fick i december 2013 från vattenverkets chef:
– Han sa något om katastrof, det kommer jag i håg. Att det var väldigt höga halter.Dricksvattenproverna från Kallinge var klara. Halterna av högfluorerade kemikalier låg upp till tio gånger det värde där Livsmedelsverket avråder från att dricka vattnet. Vattentäkten stängdes direkt.
Efter de omfattande utsläppen av de långlivade fluorhaltiga miljögifterna PFAS i dricksvattnet i Ronneby kommun, ska forskarna nu granska effekterna av barnvaccinationer i området.
En rättsprocess väntar i Blekinge där 170 personer som fått sitt dricksvatten förorenat av kemikalier stämt Ronneby kommuns vattenverk. Kommunen, liksom försvaret som använt kemikalierna vid övningar, skyller båda ifrån sig och hävdar att de inget visste.
- STUDIO ETT ONSDAG 19 APRILRonneby.
Mer än 20 000 personer kan ha druckit vattnet under åren och i dag är det många som lever med oron över att fortfarande ha höga halter av miljögifterna PFAS i blodet.
Ronnebybor som fått dricksvatten förorenat med miljögifterna PFAS, har högre halter PFAS i blodet än de boende i USA som nu fått höga skadestånd.
För drygt tre år sedan upptäcktes substanser med samlingsnamnet PFAS i dricksvattnet för flera tusen personer i Ronneby kommun. En del av dem lever nu med höga halter PFAS i blodet. De har bildat en förening som också förbereder sig för rättsprocess om frågan vem som bär ansvar för att de förgiftats.
Ekots Anna Larsson och Annika Digréus har varit i Kallinge och mött de som druckit PFAS-vatten, och frågat ansvariga hur det kunde gå som det gjorde, när det som kallats den största miljöolyckan i Sverige på decennier skedde.
Naturvårdsverket kartlägger nu den miljöfarliga och mycket vanliga kemikaliegruppen PFAS i miljön. Ämnena används för att få vattenavvisande ytor i alltifrån smink till teflonpannor och brandskum.
Ett rekordskadestånd på sex miljarder kronor ska betalas av företaget Dupont i USA som förorenat dricksvatten för minst 100 000 personer via utsläpp från en teflonabrik. Det handlar om högflourerade ämnen i vattnet som bland annat ökar risken för vissa former av cancer.
I USA har många fått skadestånd efter att deras dricksvatten blivit förgiftat av högfluorerade kemikalier. Samma sak har hänt i svenska Kallinge, nu väntar en rättsprocess.
- PFAS är spritt nästan överallt, och finns i det mesta, från kosmetika till träningskläder. Efter en dricksvattenskandal i Blekinge visar en kartläggning på många, nya tänkbara källor till utsläpp.