Allt fler barn i flyktingläger på Lesbos

1:50 min

I det överfyllda flyktinglägret Moria på Lesbos finns mellan 1000 och 1500 barn, en kraftig ökning jämfört med tidigare. Och det kommer hela tiden nya barnfamiljer.

– Det gör att vi inte någon vinter har haft så vansinnigt många barn, så många små barn, på Moria. Och väldigt många höggravida kvinnor. Och vintern är på väg, säger Eva Andersson som varit frivilligarbetare här sedan krisen 2015.

Små barn står och bankar med stenar på vår bil. De springer kors och tvärs och vi riskerar hela tiden att köra på någon liten pojke eller flicka, när vi rullar sakta i flyktinglägret Moria. Jag möter flera som undrar samma sak som Eva Andersson.

– Hur löser vi vintern? Hur får vi folk att inte frysa ihjäl? Än så länge vet jag ingenting, jag har inte hört någon plan överhuvudtaget, säger Andersson.

Grekland har haft svårigheterna att hantera i flera år, har man lärt sig?

– Nej tyvärr, jag kan inte säga det. För då skulle vi inte stå här just nu och ha kvinnor och barn ligga på marken i tält.

Tälten saknar golv och värme. Förra året täcktes dem av snö flera gånger och några migranter frös helt enkelt ihjäl.

Att barnen är fler förklaras av att familjer numera har svårare att få återförenas i Europa, så de reser tillsammans. Havet ligger lugnt så nu försöker de ta sig över. Barn har också både fötts och skapats i lägret. I vinter kommer många nyfödda starta sina liv där.

Antalet flyktingar och migranter som kommer från Turkiet till Grekland ökar nu stadigt igen, trots avtalet om att Turkiet ska stoppa båtar med människor.

Grekland är inte längre ett transitland till övriga EU. Dessutom kommer fler hit till öarna än som flyttas vidare till Aten och fastlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista