Ensamkommande barn
Ensamkommande barn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Papperslösa unga mister rätt till sjukvård

2:14 min

Omkring 3 000 flyktingar som kom till Sverige som ensamkommande barn och som idag är papperslösa kommer inte att få tillgång till svensk sjukvård, enligt ett nytt ställningstagande från SKL.

– Det kan få fruktansvärda konsekvenser för enskilda individer, säger Anna Olsson som är psykolog vid flyktingbarnteamet på Angereds närsjukhus i Göteborg och frivillig sjukvårdare i organisationen Agape.

Riksdagen beslutade för två veckor sedan att 9 200 så kallade ensamkommande flyktingbarn ska få en ny chans att i en övergångsperiod söka uppehållstillstånd - om de studerar. Gruppen består av de individer som blivit 18 under Migrationsverkets ibland långa handläggningstiden av deras ansökan om uppehållstillstånd - men också de kring 3 000 som nekats asyl och idag lever som papperslösa.

Enligt ett nytt ställningstagande från SKL, Sveriges kommuner och landsting, så ska den här gruppen papperslösa istället klassas som tillståndssökande.

SKL:s tolkning av lagen som nu skickas ut till kommuner och landsting är att dessa individer när det gäller sjukvård ska hanteras som vilken besökare från utlandet som helst. De ska bara ha tillgång till akutsjukvård - och de ska betala för den.

– Man får betala för det som andra tredjelandsmedborgare, säger Mia Hemmestad, jurist på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista