Apatisk barn. Foto: Mona Hambraeus
Arkivbild. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Klimatet hårdnar kring apatiska barn

1:48 min

Asylsökande barn med uppgivenhetssyndrom, även kallade apatiska barn, har fått svårare att få uppehållstillstånd i Sverige i och med lagen om tillfälliga uppehållstillstånd. Det visar en kartläggning från Migrationsverket.

För två år sedan ändrades reglerna och efter det får de flesta som söker asyl tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta. Lagen är tänkt att gälla i tre år. Nu har Migrationsverket sett vilken effekt den tillfälliga lagen har fått.

Migrationsverket har gjort en kartläggning så kallade apatiska barn i asylprocessen, alltså barn insjuknat i uppgivenhetssyndrom i väntan på asylbeslut – och i kartläggningen har myndigheten sett att apatiska barn får svårare att få uppehållstillstånd i och med den tillfälliga lagen. Det här eftersom man nu inte kan få uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Just nu finns det 27 barn som befinner sig i den här situationen.

 – Huvudsakligen så innebär det en förändring för den här gruppen barn och andra personer med allvarliga hälsotillstånd. Det räcker inte längre med det som brukar kallas "särskilt ömmande omständigheter", säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Det finns undantag i lagen om tillfälliga uppehållstillstånd – rätt till skydd mot tortyr och rätt till privat – och familjeliv. Men enligt Carl Bexelius är det tuff prövning för den enskilde.

– I många avgöranden som är uppe i Europadomstolen så faller det ut till statens fördel.

Migrationsverket har nu skrivit ett rättsligt ställningstagande, alltså ett styrdokument för att ge vägledning till sin personal när man ska utreda asylansökan för apatiska barn.

– Det är viktigt att ge en bra vägledning nu när möjligheterna är begränsade, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Anita D'Orazio, asylrättsansvarig på Läkare i världen, tror att de begränsade möjligheterna till uppehållstillstånd kommer slå hårt mot barnen.

–  De tappar allt hopp som de skulle behöva för att tillfriskna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista