Diallo Assiatou, är tacksam över att ha fått komma hit till centret och till Spanien.
Diallo Assiatou, är tacksam över att ha fått komma hit till centret och till Spanien. Foto: Karin Hållsten/Sveriges Radio

"Trodde inte jag skulle klara mig till Spanien"

"Båtresan var så fruktansvärd"
2:07 min

Vägen från Marocko till Spanien har blivit det vanligaste sättet för migranter att ta sig in i Europa och varje dag kommer flera båtar in till hamnarna i Spanska Andalusien.

– Det kändes som att jag var i paradiset, säger Diallo Assiatou från Guinea. Hon kom hit till Spanien i en uppblåsbar gummibåt för sex dagar sen.

– När den marina räddningstjänsten plockade upp oss, då var jag i paradiset, upprepar hon. Båtresan var så fruktansvärd så jag kan inte ens förklara, vågorna slog upp över båten, folk fick panik, andra grät. Jag var så rädd, jag trodde faktiskt inte jag skulle klara färden över.

Nu bor hon på ett mottagningscenter som Röda Korset ordnat i en idrottshall i Cadiz. Här står fältsängar uppställda på rad, en hörna är avdelad så att barn ska kunna leka och längst med ena sidan står travar med vattenflaskor, tetradrickor, kex och filtar som röda korset delar ut.

– Många som kommer hit är trötta, ibland nerkylda men det största problemet är att de helt saknar tillgångar berättar Miguel García som är talesperson för Röda Korset i Andalusien

De flesta stannar bara på centret ett par dagar innan de ger sig av för att till exempel hitta vänner eller familjemedlemmar som redan tagit sig till Europa, berättar han.

Diallo Assiatou, är tacksam över att ha fått komma hit till centret och till Spanien. Nu vill hon snabbt hitta ett jobb, vad som helst, om det så blir som städerska.

– Våra familjer i Guinea räknar med oss, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".