-- I Kabul vet man inte om kommer hem igen, säger Ali, som flytt från Afghanistan.
1 av 3
-- I Kabul vet man inte om kommer hem igen, säger Ali Amiri, som flytt från Afghanistan. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Nästan var fjärde person är nu från Afghanistan här i lägret Moria. 20-åriga Atria Perpero kom redan i april.
2 av 3
Nästan var fjärde person är nu från Afghanistan här i lägret Moria. 20-åriga Atria Perpero kom redan i april. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
-- – Jag visste inte att jag skulle bli fast här, säger Ali Sadjud.
3 av 3
-- – Jag visste inte att jag skulle bli fast här, säger Ali Sadjud. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Många nyanlända i lägren på Lesbos

2:58 min

EU-ledarna framhåller nu Egypten som är ett bra exempel på effektiv gränskontroll, men i samarbetet med Libyen har avtalet med Turkiet om att stoppa båtar hållits upp som föredöme.

Men många nya flyktingar och migranter kommer åter igen över Medelhavet till de grekiska öarna från Turkiet. 

Till ön Lesbos kommer nu ungefär 225 personer varje dag, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Merparten är afghaner, rapporterar vår migrationskorrespondent Alice Petrén från Lesbos.

– Livet är Kabul är farligt. När du går ut vet du inte om du kommer hem igen, säger Ali Amiri.

Han kom hit till Lesbos för två veckor sedan, med sin mamma och sina systrar, pappan dödades för två år sen. 17-åringen har inte sett någon dödas, men har själv undkommit explosioner.

Nästan var fjärde person är nu från Afghanistan här i lägret Moria.
20-åriga Atria Perpero kom redan i april.

– I Kabul finns ingen säkerhet. IS och talibanerna strider oavbrutet mot hazarer säger hon. Kvinnor kan inte gå ut och inte jobba, och för männen är det farligt.

Bil, och till fots, var sätten att ta sig till gummibåten i Turkiet. Hennes systrar väntar i Tyskland, men Atria verkar omedveten om att afghaner möter problem med att få stanna i Europa.

Det svenska migrationsverket förnyade för bara några dagar sitt beslut att sända tillbaka afghaner. EU-länderna gör olika bedömningar, så i Frankrike och Italien tycks chanserna till ett nytt liv större.

En hel grupp unga afghanska killar står bredvid. De ska iväg till sin engelskaklass. Lärare är 19-åringen Ali Sadjud, som kom redan förra året från Heratprovinsen.

– Jag visste inte att jag skulle bli fast här. Kvinnor och barn går före och nu har jag blivit vuxen. och det är svårare för en ensamstående kille, säger han och suckar, måtte jag få en chans, annars är hela mitt liv förstört.

Ali Sadjuds ton är lättsam men oron skiner igenom.

Ungefär 30 000 flyktingar och migranter sägs här vänta på den turkiska sidan av vattnet.

EU-ledarna vill skärpa gränskontrollen och har hittills hållit upp Turkiet-avtalet som det goda exemplet att kopiera, men även det tycks ha luckor eftersom lika många kommer den här vägen som till Italien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista