"Riskerar dödsstraff"

FN stoppar utvisning av afghansk familj som konverterat

1:58 min

FN:s kommitté mot tortyr har stoppat Sverige från att utvisa en familj som har konverterat till kristendom.

– Det är en grundläggande mänsklig rättighet att byta tro och utöva den offentligt och våra klienter riskerar dödsstraff i Afghanistan, så en utvisning strider helt enkelt mot mänskliga rättigheter menar vi, förklarar familjens jurist Rebecca Ahlstrand.

I asylärendet bedömdes deras kristna trosövertygelse inte vara genuin, förklarar hon.

FN:s flyktingorgan UNHCR har riktlinjer om religions-flyktingar och deras rätt till asyl. Familjen som har nekats uppehållstillstånd i Sverige bad om hjälp av organisationen Skandinaviska Människorättsjuristerna, där Rebecca Ahlstrand är jurist.

– Genuin övertygelse är ju en extremt svår bedömning att göra men vi menar då att man ställer för höga kunskapskrav. säger hon.

– Man kräver detaljerade kunskaper och komplexa teologiska frågor än idag, som strider mot riktlinjer från UNHCR.

Den svenska regeringen har nu ett halvår på sig att svara på FN:s utlåtande. Under tiden anser Människosrättsjuristerna att Sverige borde se över hur konvertitärenden hanteras - exempelvis genom att i större utsträckning ta hänsyn till dokumentation.

– Migrationsmyndigheterna behöver uppvärdera den skriftliga bevisningen gällande dop och religionsutövning för att den här bedömningen ska bli rättssäker, säger Rebecca Ahlstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista