Man blir intervjuad.
1 av 2
Hans Wallmark (M) anländer till försvarsutskottets möte angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling, i Riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tomas Eneroth, ny infrastrukturminister
2 av 2
Tomas Eneroth, ny infrastrukturminister Foto: Erik Simander/TT
It-skandalen på Transportstyrelsen

Moderat: Regeringen lägger locket på

2:32 min

Arbete med att få klarhet i vad det var som egentligen hände på Transportstyrelsen –  och hur det kunde hända – pågår på flera håll.

Men regeringen använder insamlandet av information för att lägga locket på, anser moderaternas försvarspolitiske talesperson, Hans Wallmark.

– Just nu tycker jag att det känns som en het potatis man försöker skjuta åt sidan, just med det här tillsättandet av utredning, med ständigt återkommande hänvisning till den kommande KU-granskningen. Men jag menar att man har en skyldighet att svara, säger han. 

I dag tillsatte den nytillträdde infrastrukturministern, Tomas Eneroth (S), två utredningar av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Den ena ska belysa händelsekedjan som ledde fram till att sekretessbelagda uppgifter hanterades i strid med lagen.

Den andra ska utföras internt av Transportstyrelsen för att kartlägga vilken information som hanterats felaktigt och vad man ska göra för att förhindra att det upprepas. Båda ska presenteras den 31 januari nästa år.

I riksdagen förbereds samtidigt konstitutionsutskottets granskning, som inleds den 17 augusti. Men nu växer kritiken mot att regeringen använder sig av den här faktainsamling för att slippa svara på kritiska frågor från medier och oppositionspolitiker.

– För mig som riksdagsledamot och för moderaterna är det viktigt att utkräva det politiska ansvaret. Och för att vi ska kunna göra det arbetet så är det väsentligt att regeringen som vi ställer om när man fick kunskap och varför man i så fall inte fick kunskap i tid, säger Hans Wallmark.

Medan oppositionen fokuserar på att utkräva politiskt ansvar av regeringen, så växer också frågorna kring vilka som ska ställas till ansvar på Transportstyrelsen. Hittills är det bara generaldirektören, Maria Ågren, som straffats med böter och att hon av allt att döma inom kort förlorar jobbet.

Men myndigheten leds av en styrelse vars ordföranden har till uppgift att känna till vad som händer på myndigheten och informera regeringen om allvarliga problem uppstår. Så här svarar infrastrukturminister Tomas Eneroth på frågan om hur styrelsens ansvar ska utkrävas.

– Redan första dagen som jag tillträdde så byttes resterande delen av styrelsen ut. Det är en ny generaldirektör, det är en ny styrelseordförande och jag lägger ju ett stort ansvar på dem att också ta ansvar för att myndigheten ska fullfölja sitt uppdrag.

Men de ställs inte till ansvar för besluten de fattat under fler år?

– Ja, det är onekligen så att den föregående generaldirektören ställs till ansvar...

Jag talar om styrelsen.

– Det återstår väl att se hur strukturen där ser ut, men de har fått lämna sina uppdrag och det är naturligtvis det viktigaste att vi nu har en ny styrelse på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista