Per Persson

Nu tar skogsägarna över eftersläckningsarbetet

2:22 min

Men det är ett tufft arbete som väntar och från många skogsägare efterfrågas mer samordning.

Per Persson i Lillhärdal i Härjedalen fick tillbaka sin mark för en dryg vecka sedan.

– Då när de sa att vi skulle ta över, då när vi åkte runt och tittade, då var det vemodigt. Om man skulle våga ta över ansvaret. Men då var vi mycket folk här, så det har faktiskt gått jättebra.

I den svarta skogen håller Per Persson nu på att dra in brandslang och hålla koll så att inga nya bränder blossar upp. Han är van vid eftersläckningsarbete, han har mycket skog och har både varit med om skogsbränder och naturvårdsbränningar förr. Men aldrig i den här skalan.

– När vi har eldat förut så är det 40 hektar, det här är kanske 1500 hektar, det är viss skillnad att hålla koll på.

Samtidigt som Per Persson redan arbetat med sin eftersläckning i en dryg vecka fick Jämtland länsstyrelse i torsdags samordningsansvar för de statliga insatserna. Länsstyrelsen ska se till så att de som drabbats i de olika länen får samma eller i alla fall likartad hjälp. Elina Andersson är stabschef.

– Målet är att de som drabbats och har hamnat i en kris eller tragedi, i och med att skogen brunnit, ska få stöd. Vår roll i det är att kapa byråkratin och få det att gå smidigare mellan de olika aktörerna. Det är övergripande, vi är som en nod som ska hjälpa till och störtta så mycket vi kan. Men på en nivå där vi inte går in och petar i respektive aktör och hur de hanterar det.

Det är en ny situation med så många, stora och dessutom på flera sätt, olika bränder som inte bryr sig om administrativa länsgränder och nu är tanken att man ska hitta en modell för hur man i framtiden ska kunna arbeta med bland annat eftersläckningarbete. Men för Per Persson hade önskan varit att den redan funnits.

– Den skulle väl nästan varit klar för en vecka sedan när vi markägare började ta över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".