Lodjur i Kolmårdens djurpark.
1 av 4
Arkivbild. Lodjur i Kolmårdens djurpark. Foto: Henric Witt/Scanpix
Jägare och viltspårare Daniel Hellqvist och Hans Blomberg från Finspångs jaktvårdskrets.
2 av 4
Jägare och viltspårare Daniel Hellqvist och v ordf Hans Blomberg i Finspångs jaktvårdskrets. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Karta över östergötland med markeringar där lodjursfödslarna skett.
3 av 4
Här har lodjuren fötts. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Mia Kjällande, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.
4 av 4
Mia Kjällande, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Ingen jakt på lo - trots ökning av djur

1:59 min

Förra vintern blev det rekord i Östergötland med nya kullar av lodjur och nu vill jägare i länet ha licensjakt på lo. Men länsstyrelsen håller emot.

Ungarna har fötts i Åtvidaberg, Boxholm, Motala, Finspång och två kullar i Kinda kommun.

– Sex stycken egna föryngringar. Det är väl det mesta vi haft någon gång, på senare år i alla fall, det säger Mia Kjällander som är vilthandläggare på länsstyrelsen om den senaste inventeringen av så kallade föryngringar av lodjur i Östergötland.

Vi hoppas på allmänhetens hjälp med att få in rapporter.

Enligt räknesättet på det här området så handlar det om totalt 7,5 föryngringar för Östergötland, eftersom man också räknar med delar av tre kullar som skett på gränsen mot Sörmland och Örebro län.

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har satt sju föryngringar i Östergötland som nedre gräns för licensjakt på lodjur. Och en halv över tror inte Mia Kjällander räcker för att licensjakt ska starta.

– Nu har man sagt sju föryngringar och då ska man hålla det.

– I Östergötland har vi ju en förvaltningsnivå på sju och då tycker vi väl kanske att 0,5 över är lite för lite. Vi behöver kanske åtminstone ha en föryngring över innan det blir någon idé med att ha licensjakt, säger hon.

– Men vi får väl se hur det blir i vinter. Vi hoppas på allmänhetens hjälp med att få in rapporter.

Hans Blomberg är jägare och vice ordförande i Finspångs jaktvårdskrets och han är besviken på beskedet från Mia Kjällander.

– Nu har man ju sagt sju föryngringar och då ska man hålla det.

Så du vill ha licensjakt på lo?
– Svar ja. Om man pratar med fårägare - de är ju mycket oroliga för att det ska sätta igång. Får de smak på fåren så är det ju kört.

Det har varit två lodjursattacker på tamdjur det senaste året i Östergötland.

– Det ena var i Kinda och det andra var i Ödeshög. Om jag inte missminner mig så var det tre lamm på ena stället och ett på det andra, säger Mia Kjällander.

Daniel Hellqvist som är jägare och viltspårare, hör till dem som anser att det snart är för många lodjur i länet. Han tycker det är dags att börja räkna på hur många de bör vara.

– Stammen har blivit så stor så vi behöver nog börja förvalta den nu. Skabb är ju en faktor som kommer att slå till, troligtvis, om de blir för många.


Skulle du vilja se licensjakt nu?
– Det skulle jag inte ha någonting emot. Vi har så mycket lodjur nu så det går gott och väl att jaga enstaka individer i alla fall, säger han.

Fotnot: Enligt Viltskadecenter på Sveriges lantbruksuniversitet så är det svårt att ta fram en siffra på hur många ungar som föryngringar av lodjur innebär. En uppskattning är mellan 7 och 20 i Östergötlands föryngringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".