Anna Guma, Elina Larsson och Irma Laxbäck är alla 7-år och går på Gällö skola
Anna Guma, Elina Larsson och Irma Laxbäck är alla 7-år och går på Gällö skola Foto: Staffan Andersson
Samhälle

Extrapengar ska stärka sexåringars simkunskap

2:01 min

Det finns extra pengar att få för kommuner som vill erbjuda gratis simskola för sexåringar. Men det är olika hur kommunerna nyttjat pengarna.

Det finns extra pengar att få för kommuner som vill erbjuda gratis simskola för sexåringar. Eftersom att allt fler barn inte når målen i simkunskap har regeringen anslagit extra pengar till gratis simskola på fritiden och i skolan för alla sexåringar.

I Bräcke är förutsättningarna extra bra då skolorna har egen bassäng. 

Vi brukar få vara på djupt vatten och grunt. Och så brukar vi få ha simglasögon och lite bollar med, säger Elina Larsson som är 7 år och går på Gällö skola.

Härjedalen, Ragunda, Bräcke och Krokom erbjuder gratis simundervisning under skoltid. Östersund tackade i år nej till simundervisning under skoltid men Storsjöbadet har föreslagit barn- och utbildningsförvaltningen att man ska erbjuda det nästa år.

Simskola på fritiden säger många kommuner nej till med motiveringen att det inte finns lediga bassängtider och att föräldrar i så fall själva måste skjutsa barnen till bassängen.

Bo Edin är biträdande rektor på Gällö skola i Bräcke där man erbjuder fler än bara sexåringar simskola.

 – Efter jul ska alla från förskoleklass till årskurs nio få simundervisning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista