Tre forsfiskare står upp i sina båtar. De fiskar i den dimmiga Torneälven.
Forsfisket i Torneälven är nu ett steg närmare Unescos lista över världsarv. Foto: Torneälvens sommarsik-projektet/Jaakko Heikkilä

Forsfiskekulturen i Torneälven en levande tradition i två länder – ett steg närmare Unescos kulturarv

1:06 min

Forsfiskekulturen i Torneälven har valts till en nationell förteckning över levande traditioner i både Sverige och Finland. Detta är ett steg närmare Unescos lista över immateriella kulturarv.

På finska: Tornionjoen koskikalastus voi päästä Unescon maailmanperintölistalle

Förteckningen, där forsfisket nu ingår, skapades i enlighet med FN-organet Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet, som Sverige ratificerade år 2011. Forsfiskekulturen ses därmed vara ett steg närmare Unescos lista över immateriella kulturarv.

Utöver själva fisket så hör exempelvis historieberättande, tillverkning av fiskeredskap och även matkultur till forsfiskekulturen.

Gränsöverskridande minoritetskultur

Många känner igen Unescos världsarvslista genom materiella världsarv, såsom det indiska mausoleet Taj Mahal, Sveaborgs fästning i Finland eller vikingastaden Birka. Immateriella kulturarv kan däremot vara mer obekanta för allmänheten. Sverige och Finland har ännu inga sådana arv på Unescos lista, där bland annat den argentinska tangon och det arabiska kaffet ingår. 

Men nu hoppas man alltså på att få med forsfiskekulturen även på listan över immateriella kulturarv. 

Vi har ett särskilt uppdrag på Institutet att lyfta fram de nationella minoriteternas kulturarv. 

I Sverige är det Institutet för språk och folkminnen som står bakom valet till den nationella förteckningen som man hoppas ska bana väg till Unescos lista över immateriella kulturarv. Institutets koordinator Annika Sjöberg motiverar valet:

– Vi tycker att det är väldigt roligt att förslaget just kommer fram från en nationell minoritet, nämligen meänkielitalande, säger Sjöberg.

"Urgammal tradition"

Sten Nyström från Yli-Vojakkala i Haparanda är tredje generationens forsfiskare. Han beskriver forsfisket som en urgammal tradition. Han är själv nöjd över att den nu inkluderats i den nationella förteckningen. 

– Det är väl väldigt trevligt att forsfisket nu uppmärksammas. Och varför skulle det inte? Det är ju unikt, säger Nyström.  

Folk är nyfikna på forsfisket!

Enligt Nyström drar forsfisket redan nu en del uppmärksamhet till sig. Han nämner speciellt turister, som samlas i tiotal på stränderna, för att observera denna tradition. 

– Man märker att folk är nyfikna på när jag forsfiskar och de får ju även själva prova att göra det, berättar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista