terrorrättegången
Väkare och polis utanför säkerhetssalen Stockholms tingsrätt i måndags, den första rättegångsdagen. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Åklagaren: Den terrormisstänkte använde kodspråk

1:41 min

Det som den misstänkte kallar för bröllopsförberedelser är egentligen kodspråk för terrorism, enligt åklagaren.

Rättegången mot tre personer misstänkta för terroristbrott och sammanlagt sex personer för terrorfinansiering. Under förmiddagen fortsatte förhören med den man som ska ha köpt kemikalier för att tillverka en bomb. 

Henrika Åkerman följer rättegången på plats. 

– Förhören har handlat om chattkonversationer den misstänkte ska ha haft med personer utomlands. Han har talat om att han behöver en bilmekaniker för att dekorera en bil inför ett bröllop, men åklagaren menar att det handlar om ett kodspråk, säger Henrika Åkerman. 

Den misstänkte hävdar att det handlar om ett bröllop och att hans äldsta son ska giftas bort. Försvaret har även lämnat in en begäran att hålla förhör med ett vittne som kan bekräfta det. 

Under dagen kommer det bli fortsatta förhör med mannen. 

– En sak som säkert kommer upp är bombmanualen som han ska ha tagit del av. Den hävdas att den inte har laddats ner i hans telefon, han har inte sett den och har ingen aning om hur den kommit dit. 

Efter förhöret med honom blir det förhör med den tredje misstänkt för terroristbrott som ännu inte hörts och ett vittnesförhör som ska vittna om hur kemikalierna köpts in och hanterats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista