Det blir domen för de terrormisstänkta
Det blir domen för de terrormisstänkta. Foto: TT.

Åklagaren: Minst åtta års fängelse för terrormisstänkta

2:18 min

Åklagaren yrkade idag på minst åtta års fängelse för de tre personer som åtalats för att ha förberett ett terrordåd i Sverige.

I sitt slutanförande sa åklagare Per Lindqvist att han anser att det är bevisat att det attentat som förbereddes ska ses som ett terrordåd.

– Som jag ser det så är det uppenbart att en attack av det slag som kunnat utföras med dessa kemikalier och den andra utrustningen i en IS-kontext är exakt det som terroristbrottsbestämmelsen är avsedd att användas på. Bortsett från den skada och det våldet som skulle utövas på platsen så skulle ett sådant här attentat hota det öppna och trygga samhället Sverige.

Åklagaren sa i rätten att han anser att de tre män som åtalats misstänkta för förberedelse till terroristbrott gemensamt planerade att begå ett attentat. Enligt honom är det bevisat att männen är IS-sympatisörer, att de haft tillgång till stora mängder farliga kemikalier och att en av männen skaffat sig kunskaper om bombtillverkning, i bevisningen ingår också chattar som handlar om bröllop och som enligt åklagaren är kodord för attentatsplaner.

Åklagaren sa att de tre som åtalats för förberedelse till terroristbrott bör dömas till minst åtta års fängelse. Totalt är sex personer också åtalade för terrorfinansiering, och där sa åklagaren att det har ett straffvärde på runt ett års fängelse.

Alla åtalade nekar till brott. Under eftermiddagen höll två av försvararna sina slutanföranden, Advokat Thomas Olsson försvarar en av männen, och han sa att det inte finns bevisning för att det planerats ett attentat.

– Det finns helt enkelt ingenting som stödjer det påståendet, det finns en rad omständigheter som hänger ihop i tiden, men som saknar inre samband, och det finns absolut ingenting som visar att det funnit ett beslut om att begå ett brott.

Rättegången avslutas på fredag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista