Arkivbild. Japanerna blir äldre och pensionerna fler och för få barn föds.
Arkivbild. Japanerna blir äldre och pensionerna fler och för få barn föds. Foto: Itsuo Inouye/TT och Koji Sasahara/TT.

Länder i Sydostasien får problem när befolkningen åldras

Frédéric Cho: En gigantisk utmaning
1:50 min

En åldrande befolkning brukar anses som lite av ett lyxproblem, något för rika ekonomier i Västeuropa att brottas med. Men nu börjar en rad länder i Sydostasien få samma problem: Kina, Vietnam, Malaysia och andra.

– Det beror på att man under lång tid haft låga födelsetal och dessutom inte haft någon invandring som kompenserat för detta. Då har befolkningen till att börja med ökat långsammare och sedan sjunkit, säger Peter Stein som är nationalekonom och befolkningsexpert.

Det märks redan nu, befolkningsproblemet. Färre barn. Fler pensionärer som måste ha pension och sjukvård. Och därmed en nota för de relativt allt färre som jobbar.

I Japan är det här tydligast. Japanerna blir äldre och pensionerna fler och för få barn föds. Japans befolkning minskar faktiskt, den har minskat med en miljon bara sedan finanskrisen.

Kina har gjort sitt problem än värre genom att i decennier förbjuda par att skaffa mer än ett enda barn. Och det syns i gatubilden, säger Frédéric Cho, fristående kinarådgivare

– Det är uppenbart att det inte är lika mycket små lekande barn som jag såg för 35-40 år sedan. Det är äldre personer som går omkring på gator och torg, säger Frédéric Cho.

Pensionsåldern i Kina är bara 60 år för män, och 50 eller 55 år för kvinnor beroende på yrke. Självklart måste den höjas, tycker Frédéric Cho.

– Egentligen borde de skjuta på den med minst ett decennium, för den kinesiska livslängden är snart ikapp den västeuropeiska.

Länder som Vietnam och Malaysia kör i kapp med utvecklingen: Det gäller att hinna växa och bli rik innan pensionärerna blir för många. Flera av länderna har dessutom sparat för lite, säger Frédéric Cho.

Vanliga människor förstår vad som håller på att hända. När tidningen Nikkei Asian Review frågade räknade till exempel 65 procent av Malaysierna med att de måste jobba efter pension.

– Det är ett stor problem och en gigantisk utmaning för de flesta länder, säger Frédéric Cho.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".