Omvärlden satsar både mer och snabbare på artificiell intelligens än Sverige. Arkivbild.
Omvärlden satsar både mer och snabbare på artificiell intelligens än Sverige. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

AI-expert: Sverige riskerar att hamna efter i AI-utvecklingen

2:07 min

Det satsas mycket på artificiell intelligens och AI-teknik för tillfället. Men trots satsningarna varnar företrädare från branschen för att Sverige riskerar att hamna på efterkälken.

– Det är separata småsatsningar som görs och vi är inte ett tillräckligt stort land för att kunna ha tio olika småsatsningar, om vi ska kunna hävda oss mot resten av världen, säger Anders Arpteg, som arbetat många år i näringslivet med AI och är ledamot i branschorganisationen AI-rådet.
 
AI-tekniken har blivit alltmer omdiskuterad de senaste åren, och miljarder satsas på forskning och utveckling av AI enbart i Sverige. Men trots detta finns det en oro över att Sverige riskerar att hamna på efterkälken när det gäller AI.

I en rapport som myndigheten Vinnova gjort på uppdrag av regeringen, som släpptes i april i år, noterades bland annat att satsningarna på AI var för få och ofokuserade, att det finns en brist på statlig styrning och att omvärlden satsar både mer och snabbare än Sverige. 
 
 – Vi ligger fortfarande klart efter, framförallt USA, som gjort mycket investeringar och Kina som har som mål att 2030 vara världsledande inom alla delar av AI. I Europa sker ett antal satsningar, men de sker kanske inte på bästa sätt och inte i samma volym, säger Anders Arpteg.

Enligt Anders Arpteg är det viktigt att större satsningar görs gemensamt det visat sig svårt för mindre företag att själva omsätta tekniken i praktiken, och ett av problemen han ser med att hamna efter i AI-racet att mycket av den nya teknik som utvecklas hamnar i händerna på de redan dominerande teknikföretagen i USA och Kina. 
 
– Det blir en större och större "AI divide", det vill säga att vissa företag som kommit igång med det drar ifrån snabbare och snabbare och andra företag hamnar längre och längre efter. Så vi måste kraftsamla för att se till att alla kan börja dra nytta av den här tekniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista