• Ett sätt att bryta med det sovjetiska förflutna är genom att skriva under FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Moldavien ratificerade konventionen 2006, men har inte helt levt upp till förpliktelserna. Särskilt ett fall, där en 31 årig man slogs ihjäl i häktet, har uppmärksammats.

 • Moldavien är ett av de länder i Europa med högst frekvens av tbc. Under 2016 upptäcktes över 3 500 nya fall, vilket är tio gånger mer än i Sverige räknat per invånare.

  Frilansjournalisten Henrik Dammberg har varit i Moldavien och tagit reda på mer om tbc i Europas fattigaste land.

 • För första gången på 20 år kan invånarna i Moldavien i dag välja sin president. Av de nio kandidaterna leder en klart i opinionen. Han vill återupprätta goda förbindelser med Ryssland och vända EU ryggen.

 • Östeuropeiska nätverk.


  Under de senaste åren har kriminella nätverk från Ryssland och Östeuropa upprepade gånger försökt komma över radioaktivt material för att sälja vidare till bland andra Islamiska Staten, IS. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån AP, som i dag bland annat berättar hur amerikanska FBI riggade en fälla för en säljare som ville ha miljontals euro för radioaktivt cesium.

 • I ett av Europas fattigaste länder pågår en omfattande protest mot det som har kallats århundradets banksvindel. Mer än nio miljarder kronor, nära en tiondel av landets bruttonationalprodukt, har försvunnit från tre av landets banker och nu kräver demonstranterna de ansvarigas avgång och omedelbart nyval.

 • Protester efter söndagens val i Moldavien. Demonstranter försökte under en våldsam demonstration att storma presidentpalatset. Foto: John McConnico/TT

  Resultatet i parlamentsvalet i Moldavien är inte helt färdigräknat. Men under natten offentliggjordes delresultat. Först låg de proryska partierna först, men det har nu svängt till en liten majoritet för EU-sidan. Samtal med Maria Persson Löfgren, korrespondent i Moskva och samtal med Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot och valobservatör på plats i Moldavien.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista