• I dag hålls presidentval i Montenegro och mycket talar för att det blir landets mångårige ledare Milo Djukanovic som nu återvänder till makttoppen.
  Montenegro gick förra året med i försvarsalliansen Nato men pekas samtidigt ut som ett av de länder på västra Balkan där demokratin åter är på tillbakagång.

 • Vid Natotoppmötet i Bryssel i torsdags satt för första gången Montenegros ledare med vid förhandlingsbordet - i början av juni väntas landet bli försvarsalliansens 29:e medlem. Men det är inte okontroversiellt.

 • Montenegros nya regering presenteras inom kort, men landet kommer inte ledas av Milo Djukanovic som efter 25 år som premiärminister kommer att träda tillbaka. Det är dock många som tror att mannen som ibland kallas för "Montenegros gudfader" även framöver kommer att finnas med i kulisserna. Hör reportage av vår korrespondent Johanna Melén.

 • I Montenegro sitter flera personer häktade – misstänkta för att ha planerat en statskupp på valdagen den 16 oktober med syfte att bland annat mörda landets tidigare premiärminister Milo Djukanovic.

 • I söndagens parlamentsvalet i Montenegro fick det regerande socialdemokratiska partiet flest röster och sittande premiärminister Milo Djukanovic utropade sig till segrare.

 • I dag söndag hålls parlamentsval i Montenegro, ett val som beskrivs som det mest avgörande valet sedan självständighetsförklaringen från Serbien för tio år sedan. I somras välkomnade försvarsalliansen Nato Montenegro som en blivande medlem, men frågan delar landet och många ser helgens val som ett val mellan Nato och Ryssland.

 • Årets fredspristagare Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi deltog för första gången tillsammans offentligt under en presskonferens på Nobelinstitutet i Oslo på tisdagen. Foto: Odd Andersen/AFP/TT

  I morgon onsdag är det dags för Nobels fredspris och den högtidliga prisceremonin. Men redan i dag mötte de båda pristagarna Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi den samlade internationella journalistkåren på en presskonferens i Oslo. Sveriges Radios korrespondent Jens Möller var på plats. Malala får priset för sin kamp för flickors rättigheter i Pakistan och Kailash Satyarthi för sin aktivism som under decennier räddat mängder av barn undan människohandel i Indien. Hör också ett samtal med Henrik Fröjmark, rapportchef på organisationen Swedwatch, om just barns villkor. För hur vet man att klapparna som vi placerar under granen inte tillverkats av barn och under svåra förhållanden?

  Lyssna på ett porträtt av Kailash Satyarthi i P1-morgon

 • P1 MORGON TORSDAG 22 MAJ

  Det har gått en dryg vecka sedan regnet drog in över Balkan och många kämpar nu för att hjälpa de som drabbats av de värsta översvämningarna i området på mer än 100 år. Vattnet har börjat sjunka undan på olika platser men i flera områden är situationen fortfarande kritisk. Samtal med Jessika Bohr, bedömningsexpert i EU:s civilskyddsteam, på plats i staden Obrenovac i Serbien och Fatima Mahmutovic från föreningen Banjaluka i Örebro som startat en insamling för de översvämningsdrabbade i Bosnien.

 • 1 av 8
  2 av 8
  3 av 8
  4 av 8
  5 av 8
  6 av 8
  7 av 8
  8 av 8

  Snart tjugo år efter att kriget i Bosnien slutade, finns det fortfarande mer än 120.000 personminor kvar längs de forna frontlinjerna. Men pengar saknas att röja minfälten och det drabbar främst landets fattiga landsbygdsbefolkning. 

  Hör reportage av frilansreportern Lennart Berggren som besöker en familj vars tioårige son Sejdo dödades i januari i år.

 • På lördag äger som bekant finalen i Eurovision Song Contest rum i Malmö. Men i år är det flera länder som valt att inte ställa upp, med hänvisning till ekonomiska problem, däribland Slovakien, Bosnien Herzegovina, Polen och Portugal. Vår utsända Måns Mosesson rapporterar från Lissabon.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista