• I dag inleds Kristdemokraternas riksting i Umeå, och det är ett parti i motvind som samlar sina medlemmar. I senaste tidens opinionsmätningar ligger Kristdemokraterna på eller strax under riksdagspärren på 4 procent.

 • Kristdemokraternas partistyrelse träffas i dag för första gången sedan partiledaren Göran Hägglund i oktober ifrågasatte partiets hjärtereform vårdnadsbidraget. Samtidigt som Hägglund har det hett om öronen efter partiets tredje raka förlustval och det riktas kritik mot hans ledarskap går en tidigare riksdagsledamot, Ingvar Svensson, ut till Hägglunds försvar.

 • Folkpartiets Birgitta Rydberg:

  Den nya socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, kan inte vänta med att göra förändringar i sjukförsäkringen. Det säger Birgitta Rydberg, Folkpartiets sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Ulf Kristersson (M) har sagt till Ekot att reformen ligger fast.

 • Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson blir ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, enligt Miljöpartiet. Språkrörskollegan Maria Wetterstrand blir vice ordförande i näringsutskottet.

 • Centerpartiet och Kristdemokraterna får efter regeringsombildningen behålla lika många ministrar som tidigare. Men deras sakpolitiska ansvar krymper och det kan skapa bekymmer för den borgerliga alliansen inför nästa val.

 • Knappt hann riksdagen öppna förrän kraven från olika intresseorganisationer började strömma in. Det började direkt efter att statsminister Fredrik Reinfeldt hållit regeringsförklaringen.

 • Vid riksdagens öppnande i dag presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt sin nya regering. Bland de nya namnen finns kristdemokraten Stefan Attefall och moderaten Ulf Kristersson. Jan Björklund tar över som vice statsminister efter Maud Olofsson, som dock sitter kvar som näringsminister. Ekots reporter Mats Eriksson rapporterade direkt från riksdagen.

 • Klockan två i eftermiddag öppnar riksdagen, och statminister Fredrik Reinfeldt presenterar sin nya regering. Spekulationerna om nya ministrar har varit många, och på förmiddagen var det spänd förväntan i luften, det putsades och övades in i det sista.

 • Musikkårer, flickkörer, flaggor, hästar och vagnar – i dag är det pompa och ståt kring riksdagshuset när årets riksmöte öppnas av kungen och statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen.

 • Kommentar

  KOMMENTAR: De rödgrönas beslut att lansera en motkandidat som talman, innebär att de vill syna och synliggöra alliansens besked om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna - även om det kan slå tillbaka på oppositionen själv och även om det kommer att ge Sverigedemokrater en möjlighet att fälla avgörandet om vem som ska bli talman i den svenska Riksdagen.

 • Det gick illa för Kristdemokraterna i riksdagsvalet, där partiet tappade fem av sina 24 mandat. Men det gick ännu sämre ute i många kommuner och landsting där KD sammanlagt förlorade över 250 fullmäktigeplatser, drygt var fjärde mandat. Värst gick det i några av kristdemokraternas starkaste fästen.

 • Svenska Afghanistanstyrkan

  De rödgröna partierna är överens om att lägga fram ett helt gemensamt förslag om förlängningen för den svenska Afghanistanstyrkan, något som riksdagen ska besluta om i höst.

 • Fem av åtta partier i den kommande riksdagen vill se över det kritiserade valsystemet, men bland dem finns inget av de två största partierna Socialdemokraterna eller Moderaterna.

 • Åtta riksdagsledamöter slog i årets val ut de kandidater deras partier hade satt på valbar plats. Av de invalda åtta har tre en sak gemensamt. De har en stark kristen profil.

 • Nu på kvällen har rösträkningen om de sista rösterna som kan avgöra valet fortsatt. Men ännu finns inget definitivt besked om hur de sista mandaten ska fördelas.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista