• Politiska rummet

  Politiska rummet 21 oktober handlar om Afghanistan och den svenska styrkan där. Varför diskuterar valets vinnare med valets förlorare? Fredrik Furtenbach och Inger Arenander samtalar.

 • Folkpartiets Birgitta Rydberg:

  Den nya socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, kan inte vänta med att göra förändringar i sjukförsäkringen. Det säger Birgitta Rydberg, Folkpartiets sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Ulf Kristersson (M) har sagt till Ekot att reformen ligger fast.

 • Centerpartiet och Kristdemokraterna får efter regeringsombildningen behålla lika många ministrar som tidigare. Men deras sakpolitiska ansvar krymper och det kan skapa bekymmer för den borgerliga alliansen inför nästa val.

 • Knappt hann riksdagen öppna förrän kraven från olika intresseorganisationer började strömma in. Det började direkt efter att statsminister Fredrik Reinfeldt hållit regeringsförklaringen.

 • En av de nya ministrarna i Fredrik Reinfeldts nya regering är Peter Norman, som blir ny finansmarknadsminister efter Mats Odell. Han saknar helt erfarenhet från politiken och är tidigare vd för sjunde AP-fonden.

 • Mona Sahlin kommenterar regeringsförklaringen och efterlyser en strategi för hur Reinfeldt ska nå samförstånd i riksdagen. Hon menar att Reinfeldt inte visat någon som helst vilja att kompromissa när det gäller de frågor som är viktiga för de rödgröna.

 • Vid riksdagens öppnande i dag presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt sin nya regering. Bland de nya namnen finns kristdemokraten Stefan Attefall och moderaten Ulf Kristersson. Jan Björklund tar över som vice statsminister efter Maud Olofsson, som dock sitter kvar som näringsminister. Ekots reporter Mats Eriksson rapporterade direkt från riksdagen.

 • Klockan två i eftermiddag öppnar riksdagen, och statminister Fredrik Reinfeldt presenterar sin nya regering. Spekulationerna om nya ministrar har varit många, och på förmiddagen var det spänd förväntan i luften, det putsades och övades in i det sista.

 • Musikkårer, flickkörer, flaggor, hästar och vagnar – i dag är det pompa och ståt kring riksdagshuset när årets riksmöte öppnas av kungen och statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen.

 • Kommentar

  KOMMENTAR: De rödgrönas beslut att lansera en motkandidat som talman, innebär att de vill syna och synliggöra alliansens besked om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna - även om det kan slå tillbaka på oppositionen själv och även om det kommer att ge Sverigedemokrater en möjlighet att fälla avgörandet om vem som ska bli talman i den svenska Riksdagen.

 • Moderaterna gick framåt i bland annat delar av Norrland i riksdagsvalet. Partisekreterare Per Schlingmann tror att det kommer påverka partiets politik så att landsbygdsfrågor blir viktigare - och det kan skapa konkurrens inom den borgerliga alliansen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista