P4 Kalmar granskar Ölands djurpark

P4 Kalmars rapportering om Ölands djur- och nöjespark.

 • Färjestaden

  Bara ett av alla de hot som riktats mot Ölands djurpark i höstas har lett till åtal. Efter avslöjandena om missförhållanden för djuren på Ölands djurpark fick parken mängder av reaktioner. Själva berättade parkledningen om en extrem hotbild – och att de hade fått 150 hot- och hatmejl. Men enligt polisen var antalet verkliga hot inte fler än tio.

 • Färjestaden

  Svenska djurparksföreningen som granskat Ölands djurpark tycker att djurhållningen på parken fungerar bra, men kritiserar parken för bristande dokumentation. Däremot presenterar inte branschorganisationen några nya fakta om bland annat de ihjälsvultna lejonungar som P4 Kalmar och Smålandsnytt tidigare berättat om.

 • Färjestaden

  Den före detta gästarbetaren på Ölands djurpark, Marcin Wilk från Polen, får hjälp av många privatpersoner som har engagerat sig i hans fall. Efter att ha drivit en process mot Ölands djurpark om diskriminering tvingas han nu betala rättegångskostnaderna på 116 000 kronor. Men många har kommit till hans undsättning.

 • Öland

  Under måndagen inleddes rättegången mot Ölands djurpark i Kalmar Tingsrätt om dåliga arbetsförhållanden för utländska gästarbetare.

 • Färjestaden

  Åklagaren tycker att det finns anledning att fortsätta förundersökningen mot Ölands djurpark, eftersom nya uppgifter har kommit fram. Misstankarna gäller djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

 • Öland

  Ölands djurpark svarar nu på kritiken som riktats mot dem angående hanteringen av de sibiriska tigrarna. Enligt parken har de genomfört all rapportering enligt EAZAs praxis. Men det stämmer inte med vad EAZA uppgett till Smålandsnytt och P4 Kalmar.

 • Öland

  I dag har cheferna för landets djurparker suttit på möte hos Jordbruksverket. Anledningen är den senaste tidens uppgifter i media om brister i djurhållningen. Men såväl myndigheterna som branschen tycks vara överens om att de regler och kontroller som finns idag fungerar bra. Däremot ska branschen själva se över sina etiska riktlinjer, säger Eva Wickberg som sitter i styrelsen för djurparksföreningen.

 • Mörbylånga

  Efter den senaste tidens rapportering kring djurhållningen på Ölands djurpark har parkens ledning besökt länsstyrelsen, för att söka stöd hos djurskyddsenheten. Ledningen hade en önskan om att kunna samarbeta med länsstyrelsen, men det går inte eftersom länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista