Flera kommuner, landsting och regioner satsar stort på Almedalen

P4:s lokala kanaler granskar hur kommuner, landsting och regioner satsar på Almedalsveckan genom att följa upp hur det var 2012. Här hittar du vår samlade rapportering.

 • Speedway

  I sista omgången av elitserien i speedway avgör derbyt mellan Västervik eller Dackarna vilket av lagen som går direkt till semifinal. Samtidigt kör Vetlanda för att ta sig förbi Vargarna upp på sista kvartsfinalplats. 

 • Kalmar län

  Hur mycket länets kommuner satsar på Almedalsveckan på Gotland varierar kraftigt. Sju kommuner deltar inte alls. Nybro kommun lade 21 000 kronor på Almedalen förra året. Det är kostnaderna för kommunchefen och kommunalrådets resa och boende som P4 Kalmar granskat närmare.

 • Ida Östensson och hennes stiftelse Crossing Boarders, som jobbar för att förändra maktstrukturer, gjorde PR-succé förra året under Almedalsveckan när de lanserade ett jämställdhetstest på Twitter. Stiftelsen har stora planer även för årets Almedalsvecka.

 • Almedalsveckan

  Att arrangera seminarier och olika typer av föreläsningar under Almedalsveckan är slöseri med skattepengar, det säger Erik Lakomaa, kommunikationsrådgivare och forskare.
  Landets kommuner och landsting satsade förra året omkring åtta miljoner kronor på bland annat olika seminarier och program under politikerveckan. På söndag är det dags igen.
  – Att medverka i Almedalen är i de allra flesta fall ett råd som ingen seriös kommunikationsrådgivare skulle ge sina kunder, säger Erik Lakomaa.

 • Kalmar län

  När politikerveckan i Almedalen drar igång om några dagar kommer landstinget i Kalmar län återigen att vara på plats. Alla ledande politiker i arbetsutskottet har möjlighet att åka dit och den rödgröna landstingsmajoriteten håller också ett eget seminarium. Förra året kostade Almedalsbesöket 93 000 kronor och boendet stod för den största delen.

 • Gävleborg

  Landstinget Gävleborg är det landsting som spenderade tredje mest på Almedalsveckan förra sommaren. Länets skattebetalare fick lägga ut en kvarts miljon kronor på allt från resor, mat och boende för politiker och tjänstemän till pianospel och vin på landstingets mingelkväll. Trots en oklar effekt för landstingets verksamhet tänker landstinget delta med samma budget i årets Almedalsvecka.

 • Lindesbergs kommun storsatsar i sommar på Almedalsveckan. Totalt nio personer, både politiker och förvaltningschefer, ska finnas på plats i en satsning som beräknas kosta kommunen runt 80 000 kronor. Väl intvesterade pengar, säger Irja Gustavsson (S) i Lindesberg. Rent slöseri, säger kommunikationsforskaren Erik Lakomaa.

 • Västerbottens län

  En majoritet av kommunerna i Västerbotten väljer bort politikerveckan på Almedalen. Av länets 15 kommuner var bara 3 representerade förra året. En av de som väljer att lägga pengarna på annat är Vännäs kommun som bedömer att det är svårt för en liten kommun att nå ut genom mediebruset.

 • Till helgen börjar sommarens stora politiska evenemang i Almedalen på Gotland, som växer alltmer för varje år. Men mer än hälften av landets kommuner väljer att inte vara med.

  Vad tycker du om rapporteringen från Almedalen? Är den motiverad? Kommentera här.

  Tycker du det är viktigt att din kommun är representerad på Almedalen?

 • Skattepengarna i Almedalen

  När politikerveckan i Almedalen drar igång om några dagar har också flera kommuner skickat dit sina politiker och tjänstemän. För Oskarshamns kommun landade notan på 100.000 kronor förra året. Bland annat ordnades ett mingel där skattepengar gick till mat, vin och öl till besökarna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista