1 av 4
Svenskarnas parti vid tågstationen i Eskilstuna. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Svenskarnas parti fick tillståndet indraget

1:42 min

Svenskarnas parti saknade tillstånd för större delen av de aktiviteter som partiet genomförde i Eskilstuna igår. Polisen drog in tillståndet redan på eftermiddagen, kan P4 Sörmland nu avslöja.

Redan runt halv fyra, efter att en mindre grupp av demonstranter från Nationell ungdom som samarrangerade med partiet drabbat samman med motdemonstranter intill Smörparken, drog polisen in tillståndet för Svenskarnas parti att demonstrera.

– När vår planering inte gick att genomföra och folk började säga att det skulle gå någon annanstans och det samtidigt fanns en stort antal motdemonstrationer av vilka många var där för att bråka så blev det den taktiska bedömningen från vår sida, säger polisens presstalesman Fredrik Wallén.

Polisen hade före det föreslagit en alternativ demonstrationsväg som Svenskarnas parti inte ville gå med på. Ändå kunde Svenskarnas parti och Nationell ungdom genomföra sina manifestationer utan tillstånd under flera timmar.

Från Svenskarnas parti sida anklagar man polisen för att ha planerat för dåligt.

– I grund och botten beror det ju på bristande planering från Sörmlandspolisens sida. Det är ju inte första gången det förekommer motdemonstrationer, säger partisekreteraren Jonas Andersson

Polisen säger att de inte hade någon möjlighet att stoppa vare sig de här grupperna eller motdemonstranterna, som inte heller de hade tillstånd, och att polisen istället valde att försöka hindra sammandrabbningar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista