Fotbollsbloggen

Sebastian målgörare nio månader efter proppen i lungan

Efter bara ett halvår i Nyköpings BIS drabbades Sebastian Holmqvist av en blodpropp i lungan i juni i fjol. En chock förstås för den då 19-årige Stockholmskillen och först i februari kunde han göra sin första match efter sjukdomen. I går – nio månader efter blodproppen – var han en av målgörarna när Bissarna vann premiären i norrettan mot Västerås SK med 3-0.

– Det blev många och långa utredningar. Var förstås underbart när jag fick börja träna igen och att nu ha tagit en plats i laget är ju inte så dumt heller, säger Sebastian.

Bissarna tappade tre duktiga kantspelare inför den här säsongen. Reggie Lambe och Andreas Gillström har värvats utifrån för att fylla luckorna, men i slutet av försäsongen visade även Sebastian Holmqvist att han vill ha en startplats.

Med Gillström skadad tvekade aldrig Bissarnas tränare Håkan "Vargen" Andersson att ge "Basse" – som Sebastian kallas – chansen i seriepremiären. Basse jobbar alltid hårt och var med mycket i spelet i första halvlek utan att komma loss riktigt på högerkanten.

Men bara fyra minuter efter paus lyfte Mahmoud Eid en boll över VSK-försvaret och Sebastian Holmqvist vek in från sin överkant och gjorde inget misstag ensam med Daniel Svensson. Basse rullade in 3-0 i bortre hörnet och dödade matchen.

Fyra minuter senare byttes han ut mot Timmy Österling – på grund av magont.

– Vi bestämde i halvtid att han skulle spela en kvart i andra, men efter målet behövde han inte vara med så länge, säger Vargen.

Sebastian gick som 15-åring från Boo FF till Spårvägen, där han spelade i trean och tvåan som junior. Därefter blev det AIK och spel i U 19 och U 21.

– Till förra säsongen ville AIK låna ut mig till en av deras samarbetsklubbar, men det ville inte jag. Började leta efter ny klubb själv och var först i Karlstad BK och tränade. Det gick bra där, men dom vill vänta en månad med besked och under tiden hamnade jag i Nyköping. Märkte direkt att det var en bra miljö, Bissarna har jättefina förutsättningar att göra något bra här, säger Basse, som hann med några inhopp i serien förra våren innan han blev sjuk.

Bissarnas 1-0 i 33:e minuten gjorde lagkaptenen och lagets specielle målgörare Dago Funes. På en perfekt genomskärare från Ethan Gage kom Dago fri och lyfte bollen förbi Svensson och upp i nättaket.

– Inga problem, jag har ju varit med länge och blir inte nervös. Men faktum är att jag bara känner mig yngre för varje år, säger Dago och skrattar.

Dunkers och Malmköpings bidrag till division ett-fotbollen, Lennart Johansson, satte tvåan. På en returboll efter hörna placerade Lennart in bollen med vänsterfoten i bortre hörnet. Högerbackens andra seriemål för Bissarna.

Vargen var förstås mycket nöjd med premiären.

– Vi tog tag i det direkt och jag tycker VSK visade för stor respekt för oss och nästan bjöd på initiativet. Dago och Mahmoud (Eid) gjorde sina bästa 45 minuter tillsammans i år i första och vi hade ju chanser att göra fler mål både före och efter paus. Det var ingen som föll ur ramen, hela laget fungerade, säger Vargen och fortsätter:

– Jag tycker att Mahmoud var bäst på planen och att jag bytte ut honom var en försiktighetsåtgärd efter hans höftproblem.

Och nu har ni två poäng mer än efter fjolårets premiär?

– Ja, då blev det 1-1 mot VSK. Det är förstås bra med en bra start, men i morgon (läs i dag) får vi börja fokusera på Dalkurd. Vi ska möta dom i Borlänge på lördag.

Nyköpings BIS-Västerås SK 3-0 (2-0)

Målen: 1-0 (33) Dago Funes, 2-0 (38) Lennart Johansson, 3-0 (49) Sebastian Holmqvist.

Varningar, Bissarna: Lennart Johansson, Reggie Lambe, Per Pettersson.

Publik: 784.

Bissarna: Anton Fagerström – Lennart Johansson, Per Pettersson, Emil Larnesjö, Calle Svensson – Sebastian Holmqvist (53), Ethan Gage, Suad Gruda (82), Reggie Lambe – Dago Funes, Mahmoud Eid (70).

Ersättare: Timmy Österling (53), Peter Micic (70), Ludvig Hellman (82), Pontus Lindh, Pierre Jakobsson, Simon Esséus.

Rolf Andersson

Redaktör fotbollsbloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista