• 1 av 2
  2 av 2
  Den stora komplotten att mörda Lars Vilks

  Hur kom det sig att en liten teckning på en hembygdsgård i värmlandskogarna kunde få så oväntade och stora konsekvenser – att en ensam amerikansk kvinna kunde bli indragen i planeringen av ett mord på en svensk medborgare?

 • Idag anses djuphavsdykning vara ett av världens farligaste jobb. På 70-talet så kunde man dyka på Nordsjön bara man hade ett sportdykarcertifikat. Dykarna dog som flugor. För Norge var inte dykarna det viktigaste. Det var oljan. Pengarna.
 • Det finns bara en fabrik kvar i centrala Oslo. Freia Chokladfabrik. Den har funnits där sen den svenske kungen regerade över Norge. På nattskiftet, när staden sover, står unga svenska gästarbetare och vakar över tusentals chokladbitar. De här är för att tjäna snabba pengar. Norska oljepengar.

 • För sex år sen cyklade en ensam pappa på en ferrariröd cykel längs den irländska kusten. Han stannade till vid de små hamnstäderna, cyklade ut till de avlägsna fyrarna. Med sig hade han fyra cykelväskor och ett litet tält. Hemma i Sverige fanns hans tre barn. Tre barn som några år tidigare förlorat sin mamma i cancer. Nu, idag är barnen inte längre barn utan vuxna men Martins pappa har fortsatt att försvinna.

  Med hjälp av tre vykort som han skickade från Irland börjar Martin leta efter sin pappa. Genom att resa till de platser vykorten är skickade ifrån och prata med människor som hans pappa kanske pratat med, kanske då kommer Martin att förstå honom.

  Av Martin Johnson. Vinnare av Prix Italia 2008 och Ikarospriset.

 • För 7 år sen förlorade Martin Johnson sin mamma Annelie i magcancer. Han har förträngt den tiden, raderat ett år ur minnet. Hans två syskon, Tove och Hannes minns fortfarande.
   
  De berättar för honom om vad hon åt, hur hon såg ut, vad som hände strax efter att hon dog, hur det kändes att sprida hennes aska över havet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista