Samhälle och arbetsliv

Här kan du lyssna på dokumentärer från 1974 – 2008
Kan du följa spåren bakåt ? Ser du något mönster? Vad har förändrats ? Skillnader ? Likheter ?
Vad säger programmen om vår tid ?  Susannes egen upplevelse kan du läsa om i texten ”När mellanrummen försvinner”
Läs också hennes egen beskrivning av mötet med Marianne Francke i ”En värld för sig”, ”Man på ölkafé” och tjejerna på Aftonbladet i ”Vad är det ni tjejer vill egentligen?”

 • 1 av 12
  2 av 12
  3 av 12
  4 av 12
  5 av 12
  6 av 12
  7 av 12
  8 av 12
  9 av 12
  10 av 12
  11 av 12
  12 av 12

  Det räcker inte att bara sitta och prata. Gunilla Moshi är diakon i Skärholmens församling i Stockholm. Tidigare var hon socialarbetare men i kyrkan känner hon sig friare att möta människor.
  Två dokumentärer med diakon Gunilla Moshi av Susanne Björkman – Del II

 • ”Jag har aldrig varit någon bladvändare. Och jag tror inte på att skicka människor hit och dit mellan olika instanser. Ibland är det bättre att lyfta från stolen och följa med själv istället. I socialt arbete måste man våga få lite skit under naglarna.”
   
  Gunilla Moshi är diakon i Skärholmens församling. Dokumentären ”Gör något nu!” följer Gunilla Moshi i hennes praktiska arbete och i de samtal som uppstår i kyrkans kök. Innan Gunilla blev diakon arbetade hon länge som socialarbetare men i kyrkan känner hon sig lite friare.

  Varför vänta om det går att få något gjort nu?

   Det första programmet av två om diakonen Gunilla Moshi av Susanne Björkman.

 • För drygt tjugo år sedan gjorde Susanne Björkman en dokumentär om hur det var att arbeta som kvinnlig journalist på Aftonbladet. Då en arbetsplats med stark manlig dominans.

 • Sextio- och sjuttiotalet innebar ett dramatiskt genombrott för kvinnor i yrkeslivet. Det var då vi på allvar tog klivet in på arbetsmarknaden. På tio år fördubblades antalet kvinnor i arbetslivet, ett avgörande steg i kampen för ökad jämställdhet.
   
  Sedan dess har mer än trettio år gått och nu närmar sig pensionen för oss kvinnor som började arbeta på sjuttiotalet.

  Så hur klarade vi av det? Hur gick det med balansen mellan barn och arbete? Susanne Björkman träffar tre kvinnor som hunnit få perspektiv. Alla tre är mammor, alla är mellan femtio och sextiofem år och alla har varit ute i arbetslivet i många år.
   
  Vad ser de när de tittar bakåt?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista