• Nästan 45000 svenskar har adopterats till Sverige. De flesta har inte bara mist sina anhöriga, utan dessutom fått minnen och kunskap raderade. Och får det än idag – för fortfarande anländer tusentalet barn varje år på ungefär samma sätt som tidigare.


 • Bosse Lindquists radiodokumentär drog igång nittiotalets svenska steriliseringsdebatt och avslöjade att uppskattningsvis 15-20000 unga män och kvinnor under utpressningshot tvingats gå med på att låta sterilisera sig – för att de av samhällets ansetts ha dåliga gener.


 • Genetisk forskning avslöjar allt mer om hur människors framtid kommer påverkas. Störst påverkan på en människas liv har den nya kunskapen fortfarande när barn sätts till världen. ”Vem ska få leva?” handlar om barn och föräldrar som bär på anlag för mycket svåra ärftliga sjukdomar.

 • Rebellerna beskriver en av vänsterns bäst bevarade hemligheter – historien om Rebellrörelsen. Dessa svenska rödgardister försökte under våren och sommaren 1968 att starta en underjordisk maoistisk kärntrupp, organiserad i hemliga celler.

 •  
  En dokumentär om varför utländska barn adopteras, medan svenska barn hamnar i fosterhem. För svenskfödda barn görs allt för att de ska kunna hålla kontakten med sin biologiska familj, medan motsatsen gäller för utlandsfödda adoptivbarn. Programmet sändes första gåmngen 2002.

 • Pionjärer
  52 min

  Lord Delamere äger en tredjedel av fågelsjön med rosa flamingos som världens alla tv-tittare sett någon gång i program om att åka safari i Östafrika. Hans farfar övertalade brittiska regeringen mot slutet av 1800-talet att kolonisera Kenya.

 • Bo Hederström var skådespelare och uppträdde i folkparkerna. När han närmade sig 60-års åldern började karriären ta slut. Men då hörde hovet av sig, som visste att Hederström var rojalist. Ville han ta tjänsten som kammarvaktmästare hos kungen? 

 • I dokumentären ”Ta judarna sist” undersöker Bosse Lindquist svensk flyktingpolitik gentemot Nazi-Tyskland under andra världskriget. De flesta svenskar har växt upp i tron att greve Folke Bernadotte var en av de få svenska hjältar i andra världskriget.


 • Mot slutet av andra världskriget började flyktingar från Baltikum och Tyskland ta sig till Sverige. Inte så få var nazistiska mördare som försökte komma undan rättvisan. I Sverige fick en del av dem fristad. Om en rättsskandal som aldrig kommit riktigt upp till ytan.

  Programmet sändes första gången 1998.

 • Friherrinan Sonja Åkerhielm lever i Nairobis Djursholm. Hon lämnar sällan sin lilla paradisiska trädgård i villastaden. Hennes tjänsteande Muli förser henne med det som behövs. Det är bara vid jultid hon kan behöva köra in kilometrarna till Nairobis centrum för att köpa julpapper och nya dekorationer.
  Ett porträtt av ett liv i det koloniala Kenya, och hur det fortsatt i självständighetens Afrika – både ändrat och oförändrat.

 •  
  Den polska prinsessan Maria Sapieha överlevde flera år i Gestapos högkvarter vid Alexanderplatz i Berlin – trots hot om avrättning av nazisterna, och senare att bli sönderbombad av de allierade. Redan som sexåring flydde hon genom ett annat bombardemang – som gäst hos änketsarinnan undan ryska revolutionens första sammanstötningar.

  Ett program om kärlek i fängelse, exilens tomhet och en okuvlig vilja. Sänt första gången 1996.

 • Dokumentär av Bosse Lindquist om en välgörenhetsresa till Tomteland i Mora för sjuka och fattiga engelska barn.

 • Om Sverige och de Röda Khmererna. Flera svenskar var Pol Pots gäster under 1970-talet. Deras besök ägde rum medan den kambodjanska katastrofen pågick. Vad såg besökarna och vad berättade de när de kom ut ur det stängda landet?Blev de sanningsvittnen, eller försenade de upptäckten av vad som pågick? Första programmet av två av Bosse Lindquist om livet inuti och utanför det en gång totalstängda Kambodja.

  Mer info på den engelska sidan där du även kan se dokumentären översatt:


 • En av de ytterst få västerlänningar som upplevde Pol Pots Kambodja inifrån är fransyskan Laurence Picq. Där upplevde hon en av världens radikalaste revolutioner inifrån – och överlevde. Vad fick hon se av de röda khmerernas radikala samhällsexperiment, där var fjärde kambodjan dog?

 • Vi står i en liten klunga och lyssnar. Långt in i de uppländska skogarna är vi och hit kom vi längs skakiga grusvägar här och där dränkta av vatten. Tio personer - nio män och så jag och runt omkring oss tät skog av gran och tall. Det är stjärnklart och kallt – en natt i mitten av mars. 
   
  Att vi är på någon annans revir känns tydligt. Fullmåne och ödemark och perfekt väder – inte bara för oss.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista