Johan Elwing, en av arrangörerna, vill sätta fokus på gruvdriftens avigsidor. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio
Gränna

De vill spegla gruvdriftens andra sidor

1:19 min

Gruvdriften står i fokus under två dagar i Gränna. Det är framför allt de negativa sidorna som ska belysas.

Under fredagen och lördagen står gruvor i fokus i Gränna. Det handlar om två endagsseminarier, arrangerade av kritiker till den planerade gruvan i Norra Kärr utanför Gränna.

På fredagen finns runt 150 kommunpolitiker, tjänstemän och representanter från tre länsstyrelser på plats och på lördagen är det allmänhetens tur.

– Vi har försökt sätta ihop ett seminarium som på ett brett sätt speglar sidor av gruvbranschen som man normalt sett inte pratar så mycket om, säger Johan Elwing från Aktionsgruppen Rädda Vättern som är en av arrangörerna.

Skulle man kunna säga att det handlar om avigsidorna?

Det är ju avigsidor, men vi har försökt välja föreläsare som kan nyansera bilden... Men visst handlar det om avigsidor. Det är sociala aspekter, det är ekonomiska aspekter och det är miljöaspekter. 

Ni har inte diskuterat att ha med någon från gruvbranschen under en sådan här dag?

– Jo, det har vi gjort men den här gången valde vi att inte göra det. Gruvnäringen har så många arenor idag som de uttalar sig från.

Blir det då inte en rätt ensidig bild som då levereras?

– Kanske ensidigt från ett håll, men det här seminariet är ett inlägg i en pågående debatt, säger Johan Elwing. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista