Aneby

Ingen rättegång mot barnhemmet Oasen

Polisanmälningarna som gjorts mot familje- och ungdomshemmet Oasen i Aneby kommer inte att leda till vare sig rättegång eller straff. Förundersökningen har lagts ner.

Oasen fick minst sju polisanmälningar mot sig tidigare i år. Bland annat av personer som har bott hemmet och av Socialstyrelsen som menade att Oasen använde sig av olagliga tvångsmetoder mot barn.

Under tio års tid använde personalen exempelvis metoden att spärra in barn som blev aggressiva i ett så kallat time out-rum.

Men kammaråklagaren Anders Brokelind anser inte att det går att bevisa att någon med mening har frihetsberövat någon på ett sätt som är olagligt.

Enligt Anders Brokelind är det inte heller aktuellt att väcka åtal gällande anklagelserna om att personalen har varit hårdhänt mot barnen och tvingat ner dem på golvet.

Under de tio åren som time out-rummet användes för att lugna ner aggressiva barn på Oasen kom heller inga larm från länsstyrelsen eller Socialstyrelsen om att metoden skulle vara olaglig. Saken anmäldes först tidigt i våras.

Men polisutredningen som inleddes mot hemmet i Aneby är nu avslutad och nedlagd.

Oasen HVB & Skola kommenterade beskedet från åklagaren på eftermiddagen i ett pressmeddelande. Föreståndare Rune Nensén känner framförallt lättnad avseende personalen, som känt sig besvärad över alla falska anklagelser.

Oasen kommer överväga om de ska vidta några åtgärder mot massmediaorgan som grovt slarvat med faktakontrollen och mot vuxna som med vett och vilja fört fram falska anklagelser, enligt pressmeddelandet.

Oasen kommer också gå ut med noggrann information till landets kommuner om vad som egentligen hänt.

Händelserna under våren har också fört med sig positiva saker. Rutinerna på hemmet har setts över och avskaffandet av timeout-rummet har lett till att det blivit vanligare att istället ta ut aggressiva barn på avstressande naturpromenader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista