Fågeltornet i Store Mosse.
1 av 3
Fågeltornet i Store Mosse har varit fullt med folk under sommaren. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
Carina Härlin framför besökscentret Naturum.
2 av 3
Carina Härlin är föreståndare för Naturum i nationalparken. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
Irene Olofsson står i nationalparken.
3 av 3
Irene Olofsson från Hörröd i Skåne är en av besökarna som hittat ut till Store Mosse. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Rekordmånga besöker Store Mosse

Carina Härlin: Naturintresset har ökat för både svenskar och utländska turister
1:31 min

Allt fler väljer att besöka nationalparken Store Mosse. I somras hade parken flera tusen besökare i veckan.

I siffror som Länsstyrelsen tagit fram har parken vanligtvis omkring 100 000 besökare varje år. Men 2017 står ut. Hittills har nämligen redan 120 000 valt att besöka Store Mosse.

– Jag tror att det beror på att människor är ute efter allt fler naturupplevelser, säger Carina Härlin, föreståndare för besökscentret Naturum.

I mitten på somras hade parken över 10 000 besökare i veckan.

– Det var helt fullt på våra parkeringar här. Folk trängdes här i entrén och utanför var det bilar överallt, säger Carina Härlin.

Nationalparken är närmare 8000 hektar bland huvudattraktionerna finns bland annat det imponerande fågeltornet som blickar ut över ett gungfly, ett markområde bestående av växter och torv som flyter på ett vatten.

Nu när sommaren är slut hittar också färre turister till Store Mosses skogar. Men högst upp i fågeltornet sitter besökaren Irene Olofsson från Hörröd i Skåne.

– Jag ska bara vara här ett par timmar men har redan sett en hel del. I dag är det kanonväder så nu är det väldigt vackert här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".