Vindkraftverk.
27 vindkraftverk planeras i en park utanför Skillingaryd, men många i området har protesterat. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Jönköpings län

Vinden vänder för vindkraftparkerna

"Produktionspriserna kommer gå ner"
1:49 min

Runt om i länet planeras flera vindkraftparker. Hittills har det varit svårt att få parkerna lönsamma, men med ny teknik ser framtiden bättre ut.

Tidigare, och även i dag, så har lönsamheten varit ett problem. Men det vi ser i framtiden är att produktionspriserna kommer gå ner och det beror främst på en snabb teknikutveckling.

Vindkraftverken har blivit mycket effektivare de senaste åren och det gör att man får ut mer energi av dem i förhållande till vad de kostat att bygga, något som branschen annars tampats med länge.

Nya politiska beslut om 100 procent förnybar energi i Sverige gör också att fler företag är villiga till att investera i vindkraftsparker. Som i till exempel den planerade parken väster om Skillingaryd, där planeras 27 vindkraftverk och en tillståndsansökan skickades in till länsstyrelsen nu i somras. Också i Bruzaholm utanför Eksjö finns planer på en park.

Men många i Skillingaryd har varit kritiska till parken, bland annat mot ljudet från vindkraftverken. En protestlista med 120 namn har skickats in till Vaggeryds kommun.

Men enligt Charlotte Unger Larson på Svensk vindenergi är sådana här parker absolut nödvändigt i framtiden.

– Vindkraften är det billigaste energislaget och vi måste bli av med energislag som bidrar till ett ökat utsläpp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".