Lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.
1 av 3
Lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun, på taket till Skillingaryds arena där en av de tre nya solcellsanläggningarna finns. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Lina Larsson, miljöstrateg Vaggeryds kommun.
2 av 3
På vintern plockar inte panelerna upp lika mycket sol, men Lina Larsson menar att solceller funkar året runt. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Skärm som visar mängden solenergi från Skillingaryds arenas tak.
3 av 3
Skärm som visar mängden solenergi från Skillingaryds arenas tak i realtid. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Vaggeryds kommun

Vaggeryd satsar på solenergi

Lina Larsson, miljöstrateg: Ett av de mest klimat- och miljövänliga alternativen
1:48 min

Vaggeryds kommun är med och tävlar om att installera flest solceller i Jönköpings län.

Klimatrådet i Jönköpings län står bakom projektet Solmatchen, där man uppmanar länets kommuner, invånare och företag i en match om vem som installerar mest solceller.

Sedan starten i september 2017 har Vaggeryds kommun byggt tre nya solcellsanläggningar (en på Skillingaryds arena, Vaggeryds sim- och sporthall och på Hjortsjöskolan) och man hoppas på fler.

– Solceller är ett av de mest klimatvänliga och miljövänliga alternativen. De får lätt plats och funkar året om, även på vintern, säger Lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.

Tävlingen avslutas i september i år och målet är att fler ska bygga solcellsanläggningar och bidra till mer hållbar energiproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".