Mousa Mousa står i mitten med flera skolbarn runt sig.
Mousa Mousa, mitten, och klass 6A från Fågelforsskolan som sätter upp föreställningen. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Skillingaryd

Mousas flykt till Sverige blir föreställning

3:02 min

Som tolvåring kidnappades han och fördes till ett militärläger för barn. Efter en flykt och flera års resa kom Mousa Mousa till Sverige.

På Fågelforsskolan i Skillingaryd jobbar Mousa Mousa som personlig assistent. Men bakom hans yta finns en berättelse och resa som för många bara skulle existera på film.

Som tolvåring kidnappades han nämligen utanför sin skola i Somalia och separerades från sin familj. Han fördes till ett militärläger för barn där han tränades för krig. Men han lyckades fly.

– Jag kände att det inte är den här platsen jag tillhör. Jag vill inte dö hos de här människorna, säger Mousa Mousa.

Ända sedan barnsben har han haft drömmar om att bli fotbollsproffs, men det blev aldrig Premier League utan i dag spelar han för Skillingaryds IS.

– Jag har älskat fotboll i hela mitt liv och har kämpat för att få spela.

Nu har eleverna på Fågelforsskolan satt upp en föreställning som baseras på Mousas resa och som heter "Världens resa".

– Det känns otroligt och härligt faktiskt. Med föreställningen vill vi förmedla att vi är olika och från olika länder, men vi är världens barn. Vi har alla gjort olika resor, antingen att man har gjort en resa från ett annat land eller att man har egna problem som man måste resa med.

Tisdag den 24 oktober föreställningen premiär i Skillingehus i Skillingaryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista