Foto: Sveriges Radio.

Hovrätten skärper straffet för Zettergren

0:29 min

Hovrätten skärpte idag domen mot sjukgymnasten och före detta moderata landstingspolitikern Annètthe Zettergren.

I slutet av september dömdes hon av Värmlands tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri mot sin före detta sambo och mot Landstinget i Värmland.

Enligt den domen hade hon medvetet förfalskat patientjournaler för att få ersättning för behandlingarna från landstinget. Hon dömdes också att betala ett skadestånd på 3,9 miljoner kronor.

Annètthe Zettergren överklagade domen och ville frias från att betala skadestånd till landstinget.

Åklagaren överklagade också och yrkade på fyra års fängelse och att skadeståndet skulle höjas till 4,1 miljoner kronor.

Hovrätten fastställde idag tingsrättens dom men skärpte straffet. Den anser att det Zettergren gjort ska bestraffas med fyra års fängelse. Hovrätten anser också att det skadestånd som tingsrätten utdömde är för lågt och höjer det till nästan 4,2 miljoner kronor. 

"Vid bedömningen av straffvärdet beaktar hovrätten att bedrägeriet mot Landstinget omfattat mångmiljonbelopp och försiggått under flera år. Annétthe Zettergren har systematiskt och förslaget utnyttjat ett system som utpräglat bygger på förtroende för att den enskilde vårdgivaren rapporterar korrekt information till Landstinget. Hon har också systematiskt utnyttjat enskilda patienters information för att bereda sig vinning"

– Jag är lättad över att man dömer henne och det känns bra att hovrätten kom fram till det var ett högre straffvärde än vad tingsrätten kom fram till, säger åklagaren Barbro Brännlund i en kommentar till P4 Värmland.

Hovrätten fastställde också domen mot systersonen. Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt penninghäleri efter att han hjälpt Annétthe Zettergren vid överförandet av pengar från hennes sambo.

Läs mer om fallet Zettergren

Till samlingssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista