Ingemar Eliasson

När Ingemar Eliasson, fd landshövding i Värmland, fyllde 70 år träffade Sveriges Radio Värmland jubilaren. Samtalen handlade om vägen från lanthandeln i Medhamn via riksdag och residens till det kungliga Slottet.

Ingemar Eliasson föddes den 30 mars i Visnums Kil i Värmland. Som folkpartist hade han en framträdande roll i den borgerliga regeringen åren 1978-82. Landshövdingeuppdraget påbörjades 1990 samtidigt som hela residenset i Karlstad renoverades.

När Ingemar Eliasson lämnade sitt landshövdingeuppdrag 2002 var han inställd på att trappa ner som pensionär. Istället kom en kallelse från hovet, och Ingemar Eliasson blev Riksmarskalk med ansvar för bland annat drygt 600 anställda och alla de kungliga slotten. Nu ser han fram emot nästa fas i livet, som farfar/morfar på heltid och skribent.

Fler serier om spännande personligheter hittar du i Radioarkivet.

  • I den första delen av porträttet av Ingemar Eliasson påbörjar vi resan från barndomshemmet i Medhamn söder om Kristinehamn till Riksmarskalkämbetet på Kungliga Slottet.

  • Ingemar Eliasson, 70 år berättar om sitt spännande liv i det offentliga Sverige.
    I avsnitt två av porträttserien handlar det om åren som arbetsmarknadsminister och landshövdinge- uppdraget.

  • Sista delen av intervjuserien med förre landshövdingen i värmland, Ingemar Eliasson handlar om hans arbete idag som riksmarskalk, men också om framtiden som pensionär.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista