Gustaf Fröding 150 år

Sommaren 2010 firade vi 150-årsminnet av skalden Gustaf Frödings födelse. Frödings skrivande spänner på ett unikt sätt från folkligt burleskt till finstämt om livets svåraste frågor. Än idag är han en av de flitigast lästa och citerade skalderna. P4 Sveriges Radio Värmland deltog i firandet med en programserie om Gustaf Fröding - hans liv, musik, reportage och kåserier kring några av hans dikter.

Ulla Walldén, kanalchef P4 Värmland

 • Del 1

  "Han döptes efter vår fader till Gustaf och lämnades till en amma. Hon var en bondsk och alldeles obegåvad flicka men frisk och stark och beskedlig."

  Avsnitt 1 om Gustaf Frödings liv handlar om barndomen i Alsterdalen och den miljö han kom ifrån.

   

 • Del 2

  "Han kallades i allmänhet blott gossen och skämdes bort på allt vis."

  Avsnitt 2 handlar om pojken Gustaf och hur molnen hopar sig över familjen Fröding.

 • Del 3

  "Nykterheten stod inte högt i vårt land vid mitten av 1870-talet och inte heller vid läroverket i Karlstad"

  Så beskriver Mauritz Hellberg, Gustaf Frödings skolkamrat och vän en av orsakerna till att Gustaf Frödings studentexamen inte blev så lysande. Avsnitt 3 handlar om studieåren i Karlstad.

 • Del 4

  "Jag vill komma fram med ett storartat konstverk, innehållande himmel, jord och helvete. Jag vill slå världen med häpnad."

  Det skriver Gustaf Fröding i ett brev till en studentkamrat efter att ha återvänt till Värmland efter några år i Uppsala med mycket flickor och alkohol. Avsnitt 4 handlar om tiden fram till debuten som poet.

 • Del 5

  "Han var vacker som en Lord Byron med diktarlugg långt ner i pannan och en romantisk glöd i den sköna, blå ögonen. Tyvärr behagade han ingenting säga."

  Så skrev Selma Lagerlöf efter sitt enda möte med Gustaf Fröding, då de båda var i 20-årsåldern. Avsnitt 5 handlar om Gustafs problematiska relation till kvinnor.

 • Del 6

  "Jag har inga vänner, i synnerhet inga kvinnliga – och en kvinnlig korrespondent är vad en man behöver."

  Avsnitt 6 i serien om Gustaf Frödings liv berättar om hans fyra systrar men också om Vivi, servitrisen på Frimurarelogens restaurang vid Stora torget i Karlstad, som tackade nej till Gustafs frieri.

 • Del 7

  "Häromdagen fick jag till min icke ringa öfverraskning ett mycket artigt bref från herr Albert Bonnier, bokförläggaren du vet"

  Avsnitt 7 handlar om Gustaf Frödings debut som poet. Uppmuntrad av vännen och arbetsgivaren Mauritz Hellberg på Karlstad-Tidningen skickade han manuskriptet till "Guitarr och Dragharmonika" från den anstalt för alkoholister och nervsjuka i Tyskland där han vistades till Albert Bonniers förlag i Stockholm.

 • Del 8

  "Sjelf anser jag mig snarare för sämre menniska nu än då och det faller sig icke lätt för mig att antaga den vänskap man nu från flera håll vill erbjuda mig, sedan man förut icke dolt sitt förakt och skymfat mig under min svåraste tid"

  Avsnitt 8 i serien om Gustaf Fröding handlar om en åren efter debuten. Hösten 1891 fick han åter fast medarbetare i Karlstads Tidningen och med undantag för en svår nervkris sommaren 1892 skrev han en rad kåserier och artiklar. Men framför allt skrev han dikter. Den nya samlingen låg klar i februari 1894 och utkom i maj samma år under titeln "Nya dikter".

 • Del 9

  "Ansiktet har ett förvirrat, frånvarande men på samma gång sorgset uttryck"

  Avsnitt 9 behandlar Gustaf Frödings år på Upsala Hospital, där han vårdades till sängs och under ständig övervakning på grund av ett antal självmordsförsök. Här uppvaktades han också ivrigt av Ida Bäckman, en ung kvinna som på alla sätt även försökte bli Selmas förtrogna.

 • Del 10

  "Skalden rätt kraftlös, fortfarande spritbegär. Doktor Karlfeldt har varit ute på en lång visit och glatt den sjuke"

  Rödakors-systern Signe Trotzig anställs 1905 som Gustaf Frödings sköterska och genom hennes nästan dagliga brevrapporter till Gustafs syster Cecilia vet vi hur de sista åren i Frödings liv gestaltade sig. Avsnitt 10 behandlar slutet av Frödings liv.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista