Selma special

2008 var det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka. Samma år var det också 100 år sedan hon som första kvinna tog emot Nobelpriset i litteratur.

Detta firade Radio Värmland med ett stort Selma special. Allt material hittar du här, och ett urval av reportagen finns också att köpa på CD-skivan ”Bilder av Selma”.

 • Selma på scen
  7:50 min

  Efter en bejublad comeback med Selma i Teaterladan 2007 följer Västanå teater upp med Bannlyst, en antikrigs-bok som är ett av Lagerlöfs mer okända verk. Regissören Leif Stinnerbom och skådespelerskan Hanna Kulle förklarar valet.

 • Selma var före sin tid. Hon var entreprenör, affärskvinna, riskkapitalist och visionär, som höll i alla trådarna och fattade besluten själv.

 • Att Selma hade sina rötter i Sunne och östra Ämtervik är allmänt känt. Men det finns en annan stad i Värmland som kan sola sig i glansen från Nobelpristagarens ära. Selmas mor Lovisa kom från Filipstad, och i denna Wallrothska släktgren flöt mer konstnärsblod.

 • Selma Lagerlöfs böcker sysselsätter många litteraturforskare. Det största projektet just nu är en ny utgåva av hennes samlade verk. En av dem som arbetar med den är Anna Nordlund. Med sin doktorsavhandling försökte hon slakta en myt om Selma Lagerlöf, som är ovanligt seglivad.

 • Som ingen annan har Magnus Stinnerbom på Västanå teater förvandlat Selmas verk till musik. Han har komponerat till bland annat Gösta Berlings saga och En herrgårdssägen och gett ut låtarna på skiva. Det har blivit både låtar med fart, och smäktande melodier.

 • Selma Lagerlöfs författarskap bidrog starkt till vad som kallats den svenska filmens guldålder, nämligen stumfilmsepoken. Hennes böcker filmades tidigt och fick internationella framgångar omedelbart. Fortfarande kallas Körkarlen från 1921 ett mästerverk, och i Gösta Berlings saga från 1924 fick Greta Garbo sin biljett till Hollywood. Selmas böcker har också filmats i bland annat Turkiet, USA och Tyskland och trots att inga nya filmer gjorts på över 10 år är Selma fortfarande Sveriges mest filmatiserade författare.

 • ”Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv, så har jag i alla fall dragit turisterna till Värmland” 

  Till Mårbacka vallfärdar idag upp till 50 000 besökare per år, och turistströmmen kom redan under Selmas livstid.
  - Det är svårt för oss idag att förstå vilken stjärna hon var, menar Mårbackas intendent Britt Wendling.

 • Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige skrevs 1906 som en läsebok för svenska folkskolan, men kom att bli så mycket mer.
  Boken anses ha förnyat skolundervisningen, svenska språket - ja, till och med Sveriges självbild. Den är översatt till 30 olika språk och kanske Selmas mest kända utomlands. Det märks inte minst bland turisterna på Mårbacka., berättar guiden Marina Andersson.

 • Spökerier och övernaturligheter är ständigt närvarande i Selmas böcker. Sofia Wijkmark, doktorand vid Karlstads universitet har tittat på de ondaste texterna av Selma, bland annat novellen Karln, som under flera år var försvunnen, men sen på ett spöklikt sätt dykt upp igen.

 • Selma i bilder
  9:30 min

  Grete Lindström målar bilder inspirerade av Selma Lagerlöfs berättelser. Det är också dessa berättelser som fick den norrländska konstnärinnan att flytta till Värmland. 

 • Selma var en person som såg människor, så minns Hilding Bergkvist, född och uppvuxen på Mårbacka. Han berättar att hon verkligen var en så god och omtänksam arbetsgivare som ryktet säger, som ordnade sjukkassa och lånade ut pengar. Hon älskade också att ha människor runt omkring sig, inte minst när det var högtider som midsommar och jul, och på julen var det presentutdelning.

 • Sophie Elkan var en känd författare som Selma fick kontakt med via brev och sedan blev nära vän med. Om de två reskamraterna, om dubbelspelen och om kärleksrelationen som varade livet ut berättar Eva Helen Ulvros, docent i historia och författare till boken Sophie Elkan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista