Kommunstyrelsens ordförande Katarina Johannesson (C) tillhör de som nu hoppar av sina uppdrag. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio

Centern lämnar makten i Årjäng

Katarina Johannesson (C) och Daniel Schützer (S) om läget i Årjängspolitiken
7:08 min

Centerpartiet vill inte längre styra Årjängs kommun. Partiet har nu bestämt sig för att lämna alla ledande poster i kommunens nämnder. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Johannesson avgår också med omedelbar verkan.

– Vi har haft rätt mycket, skolfrågan bland annat, som gjort att det inte funnits någon stabil majoritet. När då socialdemokraterna sökt allians med folkpartiet, moderater och kristdemokrater så ser vi inte nån möjlighet att sitta kvar som ordförande. Vi är i klar minoritet, säger det avgående kommunalrådet Katarina Johannesson (C).

Vad händer nu då?

– Ja, vi får väl se hur den nya majoriteten agerar och vem de väljer som ordförande, säger hon

Hur känner du idag då?

– Ja, det är ju alltid tråkigt att det får sådana här konsekvenser. Det tråkiga är också att det inte först på saklig nivå alla gånger. Vi har åstadkommit mycket under åren. Kommunen har utvecklats och vi har gjort nödvändiga investeringar. Vi har sanerat ekonomin för att ha råd med satsningarna och det har rört upp känslorna. Tyvärr har det fått den här konsekvensen. Det negativa käbblet har tagit alldeles för mycket utrymme, säger Katarina Johannesson.

De centerpartister som lämnar sina ordförande- eller viceordförandeposter är:

  • Kommunstyrelsens ordförande Katarina Johannesson
  • Kommunfulläktiges ordförande Kent Norman
  • Bengt-Olof Lorenzon, ordförande i Bygg- och miljönämnden
  • Roland Kylén, ordförande valberedningen
  • Erik Ulriksson, ordförande valnämnden
  • Marita Arvidsson, vice ordförande stöd- och omsorgsnämnden.

Alla ledamöter tänker dock sitta kvar i nämnderna som ordinarie ledamöter.

Så här kommenterar socialdemokraten Daniel Schützer Centerns avhopp, som har sin bakgrund i den politiska turbulens som har rått i kommunen kring skolfrågan sedan en tid tillbaka:

– Att Centern nu väljer att inte vara med och ta ansvar längre är lite tråkigt. Jag hade hoppats att vi skulle kunna fortsätta arbetet tillsammans, även om vi är oense i den här frågan, men då får vi försöka få fram ett styre som håller på annan väg, säger Daniel Schützer.

Vad händer nu?

– Vi ska ha ett styrelsemöte imorgon kväll och diskutera läget, jag har fler svar att komma med efter det.

Ni är flest, är det ni som kommer att ansvar för att ratta skutan?

– Vi måste ta ansvar, det måste alla politiker göra i ett sånt här olyckligt läge. Vi får föra samtal med alla som är intresserade av att diskutera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".