Politikernas pensioner

Ledande kommunpolitiker och tjänstemän på toppnivå har ibland mycket förmånliga villkor med rejäla fallskärmar, när de slutar i Region Gotland. De kan kvittera ut tiotusentals kronor i månaden, trots att de  fått nytt jobb på annat håll. Eller också behöver de inte ens söka nytt jobb, utan kan leva på bidraget från regionen visar våra granskningar. 

 • För en dryg vecka sen presenterades ett förslag för nya pensionsregler för blivande  riksdagsledamöter. Men arbetet med nya riktlinjer för kommun och landstingspolitikers visstidspensioner, de så kallade politikerpensionerna, har drabbats av förseningar.

 • Region Gotland

  Det är inte bara den tidigare sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg som kunnat kvittera ut stora penningsummor från regionen när hon slutat och gått till ett annat jobb. Ytterligare två toppchefer fick under 2011 sammanlagt drygt 1,5 miljon kronor i så kallat omställningsbidrag av regionen.

 • Regionfullmäktige

  Pensionsvillkor och avgångsvederlag för politikerna på Gotland bör ses över, föreslår regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Åke Svensson i en motion till regionfullmäktige.

 • Region Gotland gör ingen ändring i reglerna för de politiker som slutat och får pension, under många år. I alla fall inte nu. Det blev slutsatsen när frågan var uppe i regionfullmäktige på måndagen.

 • Han hinner släktforska, hon satsar mer på familjeföretaget och han kan jobba ideellt för Röda Korset. Hör tre gotländska före detta heltidspolitiker som tar ut tusentals kronor varje månad i visstidspension.

 • Statsvetare

  Politikerpensionerna är inte orimliga så länge de redovisas tydligt för medborgarna, tycker statsvetaren Stig-Björn Ljungren som intervjuades i onsdagens

 • GOTLANDS KOMMUN

  Radio Gotland fortsätter rapporteringen om kommunens politikerpensioner. Den "senaste" pensionen gäller socialdemokraten Björn Jansson, som vid årsskiftet hoppade av sitt uppdrag som oppositionsråd efter 11 år i politiken, vilket gav honom 28 680 kronor i månaden. Ett belopp som dock krymper om han skaffar sig andra inkomster.

 • GOTLANDS KOMMUN

  Kommunalrådet Eva Nypelius (C) har rätt till full visstidspension på cirka 35 000 kronor i månaden, efter sin tid som politiskt  förtroendevald i Gotlands kommun. Eva Nypelius är 47 år och har rätt till pension till 65 års ålder - alltså de kommande 18 åren. Totalt cirka 7,5 miljoner kr.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista