Nordkalk överklagar nya krav. Foto: Clary Winberg/SR Gotland.

Nordkalk överklagar hårdare krav

Nordkalk överklagar länsstyrelsens krav på att företaget ska lämna in ett mer grundligt kontrollprogram för att skydda våtmarksområdet vid den planerade kalktäkten vid Ducker i Bunge. Nordkalk anser inte att kontrollprogrammet är ett krav, utan ett mer frivilligt åtagande.

Länsstyrelsen godkände inte Nordkalks kontrollprogram för att skydda det våtmarksområdet, som transportbandet ska löpa igenom för att nå den planerade kalktäkten i Bunge.

Länsstyrelsen anser nämligen att kontrollprogrammet ska gälla ALLA de våtmarker som transportbandet passerar förbi och inte bara Mölnarebäcken som Nordkalk föreslår.

Länsstyrelsen kräver också att det ska vara tydligt när åtgärder ska sättas in om förändringar i vattenkvalité och flöden upptäcks.

Och Nordkalk håller nu också på att ta fram ett nytt kontrollprogram och har haft flera möten med länsstyrelsen om detta.

Men för att gardera sig mot att länsstyrelsen kommer ställa för hårda kravkontrollprogram så överklagar Nordkalk till mark- och miljödomstolen.

Men Nordkalk hoppas att länsstyrelsen ska godkänna de kompletteringar som gjorts och då kommer de att dra tillbaka sin överklagan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista