• söndag 11 september med Olle Hägg

  På tioårsdagen av attackerna mot World Trade Center och Pentagon, är Godmorgon, världen! i New York och ägnar hela programmet åt attentaten som kom att förändra världen.

 • Tioårsdagen av terrordåden i USA den 11 september högtidlighölls igår med flera ceremonier. Igår kväll höll president Barack Obama tal för att hedra offren, och för att blicka framåt.

 • I dag var det exakt tio år sedan elfte september-attentaten ägde rum i USA. I New York genomfördes en minnesceremoni vid Ground zero på nedre Manhattan där president Barack Obama och den tidigare presidenten George Bush medverkade.

 • I dag är det på dagen tio år sedan terrordåden i USA den 11 september 2001. På många håll hålls ceremonier för alla de, närmare 3 000 människor, som dog. För tio år sedan kapades fyra amerikanska passagerarplan.  Två av dem flög in i World Trade Centers båda torn. Det tredje kraschade i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde kraschade i Pennsylvania.

 • Konflikts samlade reportage och analyser av och om Irakkriget, Guantanamo, AfPak, Det amerikanska imperiet, Den ideologiska fronten, Terror eller frihetskamp i Somalia, Terror och rättsröta och Enskilda öden i terrorkrigets spår.

 •  Sveriges Radios korrespondenter Sten Sjöström, New York, Nils Horner, Kabul, och utrikeskommentator Agneta Ramberg om en era som kanske är över.

 • En generation har vuxit upp i skuggan av 11 september-attackerna. Ginna Lindberg i Washington återser en av de ungdomar som jublade utanför Vita Huset natten efter bin Ladens död.

 • I en tid som betonar personlig frihet och expansion och materiellt välstånd finns det människor som för sin tros skull avstår från sådant som många av oss ser som meningen med livet.

  Under den Ramadan, den månadslånga fastan varje år avstår Yasin Ahmed från att äta och dricka från soluppgång till solnedgång. Han avstår också en väsentlig del av sin inkomst, som zakkat, bistånd till dem som har det sämre ställt. Också i vardagen försöker han göra Guds vilja, inte sin egen. 

  Syster Veronica  OP har valt att gå in under en klosterordens stränga regler och avstått från att leva efter sitt eget huvud och från att bilda familj, medan Kanja Odland som är zenbuddhist lever ett liv vigt åt meditation. Målet är att på sätt och vis att ge upp sig själv. 

  I Erika Hedenströms program berättar de om vad det är man vinner genom att avstå. 

 • Terrorattackerna den 11 september 2001 har lett till att Göteborgs hamn agerar tullstation åt USA. Genom ett nytt internationellt regelverk för sjöfartsskydd har USA flyttat ut sina gränser och låter andra hamnar utgöra första försvarslinjen.

 • … dagen när två flygplan demolerade World Trade center i New York, ett tredje kraschade mot Pentagon och världen förändrades.

  Frågan är vilka uttryck förändringen tar sig och hur djupt den trängt in i oss människor?

  I det här programmet möter vi Patricia Tudor Sandahl som är psykolog och författare, Maria Lundström som är journalist och Chadi Barakat som studerar islam i Jemen. Tre personer med olika religiös bakgrund som ger oss sina tankar kring hur terrorattacken den 11 september 2001 påverkat dem.

  Musik i programmet:

  Philip Glass, The poet acts

  Yiruma, The river flows in you

  Mercedes Sosa, Misa Criolla

  The Hilliard ensemble, Allting finns

  Anouar Brahem, Cést Ailleurs

  Sufi Music ensemble, Ilahis in Makam Saba

  Dan Gisen Malmqvist, Månvalsen

  Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel

  Jacqueline du Pré, A lasting inspiration

  Emma Kirkby, Stabat Mater

  Kristina Stykos, Raven raven

  Programmet produceras av Lokatt Media i Malmö

 • 11 september-panelen

  Historikern Anders Stephanson, Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson och New York-reportern Jenny Nordberg  bland annat om spår i New York och om vad bin Laden uppnådde.

 • Om en skadad rättssäkerhet, en muslimsk värld i vanrykte – men också kanske ett litet hopp om stärkt demokrati.

 • New Yorker-skribenten George Packer om den yrvakna reaktionen på attackerna, och om hur USA förvandlades till något som påminde om det romerska imperiet.